COLUMN | Stemmen

Als u dit leest heeft u misschien al gestemd of bent u nog van plan om uw stem uit te gaan brengen. Of u gaat helemaal niet stemmen. Niet verstandig, maar wel begrijpelijk. Het politieke landschap is immers zo versnipperd dat je je soms afvraagt waar je op moet stemmen.

De campagneperiode van de afgelopen weken heeft het ook niet beter gemaakt. Zo werd ik dus de afgelopen periode op nagenoeg iedere straathoek lastiggevallen door enigszins bejaarde types in fout gekleurde jacks die mij via stickers, flyers en rozen wilden wijsmaken dat bij hun partij de bomen tot in de hemel zouden groeien en dat Nederland het paradijs op aarde zou worden.

Op de televisie probeerden strakgepakte lijsttrekkers met foute stropdassen en een enkele vrouw mij ook knollen voor citroenen te verkopen om mij daar vervolgens mee van het kastje naar de muur te sturen. Zij deden beloftes die na vandaag niet meer gelden, want het zeer versnipperde politieke landschap noopt nu eenmaal tot compromissen en die zorgen er voor dat de meeste beloftes loos zijn.

Kortom, u bent vandaag aangewezen op uw eigen gezonde verstand, uw denkvermogen en gevoelens om toch een keus te kunnen maken. Zelf wikken en wegen, opties tegen elkaar afstrepen en dan toch maar gaan stemmen. Het is immers één van de weinige middelen die u heeft om de democratie vooruit te helpen. Misschien niet direct vandaag, maar dan zeker morgen. We moeten optimistisch blijven en onze stem gebruiken.

Max van den Broek.