Sporthart Bolsward trekt conclusies, gemeente verbaasd

BOLSWARD - ,,De puzzelstukjes liggen er al, nu is het aan de gemeente”, zegt Sjoerd IJdema van Sporthart Bolsward. Die groep trekt zijn conclusies en herpositioneert zichzelf voorlopig onder Platform Bolsward: hun taak zit er vooralsnog op.

Sporthart heeft samen met Platform Bolsward een brede visie voor sportend Bolsward ontwikkeld en deze aangeboden aan wethouder Wielinga. Die visie bevat onder meer een houtskoolschets met input van alle betrokken verenigingen voor de herinrichting van het sportcomplex. Doel is om de sportvoorzieningen in Bolsward toekomstbestendig te maken, maar met behoud van de centrale locatie.

,,Wij hebben nu de voorzet gegeven, zij hoeven ‘m alleen nog maar in te koppen”, meent IJdema. Want meer dan het voorwerk en de inventarisatie kunnen de leden van het burgerinitiatief niet klaarspelen. ,,De verwachting is misschien wel te hoog”, denkt René Tiesma, eveneens van Sporthart. ,,Dat men denkt: die doen het wel even met z’n vijven. Wij hebben de schets aangeleverd, nu is de gemeente aan zet.”

Het gaat daarbij om meer dan wat nieuwe kleedkamers en een andere kantine. Sporthart wil de bezettingsgraad opkrikken. Die ligt nu rond de 25 procent, zo schat het. ,,Gezondheid is een belangrijk item”, verklaart Tiesma. ,,Dat loopt als een rode draad door het plan.”

De leden van Sporthart kijken verder dan alleen buiten- en binnensporten. Zo is er, als het aan de heren ligt, ook ruimte voor bijvoorbeeld een kinderopvang, maar ook voor culturele podia. ,,Combineren”, lijkt het toverwoord. Een gezamenlijke aanpak zorgt ook voor meer financiële daadkracht.

Zonder concrete stappen van de gemeente blijft dat echter toekomstmuziek. IJdema: ,,We wisten van te voren dat het lang zou gaan duren. Wij kijken vijftien jaar vooruit.”

De plannen die SC Bolsward onlangs presenteerde passen volgens de heren prima in de plannen van Sporthart. ,,Daar lever je qua ruimte eigenlijk niks in. Als die plannen slagen is dat mooi.”

Omdat de doelstellingen (verbindingen leggen, inventariseren, plannen aandragen richting gemeente) van Sporthart op dit moment voltooid zijn, heeft het besloten zich vooreerst terug te trekken en de scharen onder Platform Bolsward. Zo blijft het contact met de gemeente centraal en de lijntjes naar Sporthart zijn kort om snel te kunnen schakelen.

Belangrijke voorwaarde: ,,Het is belangrijk dat het in het hart gebeurt. Wij willen daar blijven”, doelen de heren op de centrale locatie.

De gemeente reageert enigszins verbaasd op de beslissing. ,,Wij denken er niet zo over dat de bal nu bij de ons ligt. Het plan dat Sporthart heeft ingediend is destijds afgeschoten door de verschillende verenigingen”, aldus gemeentelijk woordvoerder Louis Westhof.