SC Bolsward (zo) wint ruim van Nicator in degradatieduel

LEEUWARDEN - Na de zeer ongelukkige nederlaag tegen Akkrum twee weken geleden, moest SC Bolsward (zo) zondag de degradatiekraker tegen Nicator spelen.

Nicator bezet de laatste plaats, SC Bolsward staat een plek daarboven. Een echt spannende wedstrijd is het echter nooit geworden. SC Bolsward won eenvoudig met 1-6 en hoopt zo de weg naar boven te hebben ingeslagen.

Op een kletsnat sportpark in Leeuwarden traden de mannen van Arnold Haanstra aan met een tweetal wijzigingen in de basis ten aanzien van de wedstrijd tegen Akkrum. Mounir Bouasrar kwam terug van een blessure en Özgur Akkus keerde terug van vakantie.

Vanaf de eerste minuten was te zien dat de opdracht voor Bolsward duidelijk was. Het spel werd gedomineerd en ze lieten de Leeuwarders weinig ruimte om überhaupt aan voetballen toe te komen. Dit leidde in de 20e minuut tot de 0-1. Een vrije trap die werd ingebracht door Romano Perridon kon niet worden weg gewerkt door de defensie van Nicator. Özgur Akkus maakt nuttig gebruik van deze situatie en schoot de bal binnen. Het vlagsignaal van de Leeuwarder assistent werd hierbij overruled door de prima leidende scheidsrechter Hazelhof.

Kort voor deze goal was er overigens een block van Jochum van der Werf op een schot van de Leeuwarder spits. Ook was er een prima redding van doelman Tolga Demirci op een ingeschoten vrije trap. Achteraf gezien waren dit de schaarse gevaarlijke momenten van de thuisploeg.

Bolsward ging door en scoorde een vergelijkbare goal. Een vrije trap die werd ingebracht werd door alles en iedereen gemist. Weer stond Akkus op de juiste plaats om af te werken: 0-2. SC Bolsward bleef druk houden op de laatste linie van Nicator. Die leidde tot de volgende goal. De keeper van Nicator schoof de bal in de voeten van Paul Huisman die gretig gebruikmaakte van dit buitenkansje: 0-3, wedstrijd gespeeld.

Verder in de eerste helft een ongelukkig moment voor de aanvoerder van Nicator. Deze werd onbedoeld geraakt door Maxime Mulder en moet het veld per brancard verlaten. Mulder werd terecht met geel bestraft.

Bolsward ging de tweede helft door waar het gebleven is: druk proberen te houden op de tegenstander. Dit lukte en de goals vallen soms met wat hulp van de Leeuwarder defensie. Bolsward liep eenvoudig uit naar 0-6. Twee goals van Lorenzo Lemmers (miste overigens nog een penalty) en nog een fortuinlijke van Paul Huisman. Dit betekende voor Huisman zijn 100e in zijn voetbalcarrière.

Bolsward kon het eigen doel niet schoon houden. 10 minuten voor tijd knikte Jochum van der Werf ongelukkig de bal langs zijn eigen doelman. Bolsward schrok niet van deze tegentreffer en speelde de wedstrijd uit. Enige verwijt wat gemaakt kan worden, is dat er niet meer is gescoord. Met wat slimmere looprichtingen had de score nog hoger kunnen uitvallen.

Met nog 8 wedstrijden te gaan zal Bolsward punten moeten blijven pakken. Na een reeks (ongelukkige) nederlagen, geeft deze overwinning vertrouwen dat dit ook gaat gebeuren. De ploeg mag direct aan de bak; koploper Drachten komt zondag op bezoek.