Bolswarders Julia en Maureen in finale Miss Teen of Friesland

BOLSWARD Julia Pultrum (15) en Maureen Noordhuis (16) uit Bolsward zijn in de race voor de titel Miss Teen of Friesland. Na een castingdag in Drachten zijn zij, met zestien anderen, doorgedrongen tot de eindstrijd.

,,Ik werd gescout via mijn Instagram-account. Het leek me wel leuk om te proberen”, verklaart Julia haar deelname. Die nieuwsgierigheid was ook voor Maureen reden om mee te doen. ,,Ik heb mij samen met een vriendin opgegeven. Ik dacht dat ik waarschijnlijk toch nooit zou worden uitgekozen, maar ik mocht toch naar de castingdag.”

Die zogenaamde castingdag, begin vorige maand in Drachten, was de aanloop naar de finale. Zo’n honderd meiden waren hiervoor geselecteerd. Zij werden op leeftijd verdeeld in twee categorieën: Miss Beauty en Miss Teen of Friesland. Die laatste is voor deelnemers tot achttien jaar. De selectiedag bestond uit drie rondes. ,,Eerst moet ik mezelf voorstellen, daarna volgde de bikinironde en als laatste moest ik een Engelse vraag beantwoorden”, legt Julia uit. Thema’s als wereldvrede en politieke kwesties kwamen niet aan de orde: ,,Als ik nog maar drie make-upproducten mocht gebruiken, welke zouden dat dan zijn”, herhaalt Julia de vraag.

Ondanks die ietwat oppervlakkige kwestie, gaat de hele miss-verkiezing om meer dan een lieve glimlach en een goed figuur. ,,Veel mensen denken dan aan het ‘perfecte plaatje’, maar er is veel meer dan dat”, legt de vwo-leerlinge uit. ,,Persoonlijkheid en hoe je jezelf presenteert is minstens zo belangrijk. Daar leggen ze ook de nadruk op.”

Maureen moest beantwoorden waar ze het meest trots op was in haar leven. Een pasklaar antwoord had ze daar niet op, maar dat deerde niet.

Er is ook een goed doel gekoppeld aan de hele verkiezing. De deelnemers zamelen geld in voor de Linda Foundation, de stichting van tv-persoonlijkheid Linda de Mol die zich inzet voor arme gezinnen. ,,Dat vind ik wel goed”, zegt Maureen. ,,Velen hebben niet door dat in Nederland ook armoede is. Nu kunnen die gezinnen ook leuke dingen doen.” Ze is met Haarstudio Grietje een actie begonnen.

Julia is er nog niet over uit hoe ze geld gaat inzamelen. ,,Misschien gaan we met een groepje meiden de Afsluitdijk over lopen”, denkt ze hardop.

Inmiddels zijn de eerste fotoshoots en catwalktrainingen geweest. De komende weken staan onder meer een aantal sportieve activiteiten op het programma. Dat hele voortraject, en hoe de dames zich daarin presenteren, telt voor 30 procent mee in de eindbeoordeling. 20 procent kan via stemmen worden binnengehaald en het overige deel wordt bepaald door een jury tijdens de finaledag op 14 april.

,,Ik verwacht er helemaal niks van”, kijkt Julia nuchter vooruit. ,,Ik denk dat we een superleuke dag gaan hebben en dan zien we wel hoe het afloopt.”

Een soortgelijke instelling heeft Maureen. ,,Ik laat het allemaal op mij afkomen, maar ik vind het heel leuk allemaal.”

Stemmen kan door ‘Poll Friesland Julia’ of ‘Poll Friesland Maureen’ naar 3010 te sms’en (1.10 euro per ontvangen bericht).