Nota stoot bij Westergo Banning van de troon

BOLSWARD - Ze speelden dit seizoen voor de derde keer tegen elkaar: Jan Nota en Cees Banning, de schaakkanonnen die bij Westergoo het meeste aanspraak maken op de titel. En het was deze keer Jan Nota die zegevierde met een prima gedoceerde aanval op de koningsvleugel.

Het commentaar van Cees Banning was laconiek en berustend. “Ik sil de beker foar dy oppoetsen Jan”. De regerend kampioen sprak daarmee het vermoeden uit dat hij Jan nu op de ranglijst niet meer zal weten te passeren. De toekomst zal het uitwijzen. Het seizoen duurt nog twee maanden, en in de twee maanden kan er nog van alles gebeuren.

Naast dit duel der matadors, werden er nog acht andere partijen gespeeld. Er werden drie remise geboekt: Dölle-Leeverink, Dijkstra-De Boer en Bergsma- Stornebrink. Piet Sikma versloeg in ijltempo Lambertus Hylkema, Jappie de Leeuw was te sterk voor Tsjesse Bonnema, Tine Stapersma won van Jan Altena en Verheggen bond Feenstra aan zijn zegekar.

De mannen speelden twintig jaar geleden voor het laatst. Toen won Feenstra. Hessel van der Pal, die een beresterk seizoen doormaakt, won ook dinsdag. Hij werd daarbij wel een beetje geholpen door Garmen Hageman die voor een opmerkelijk openingsvariant koos. De variant (e4 e5; Lc4 Lc5; Lxf7 Kxf7) staat bekend onder de naam “het EWD-offensief” en EWD staat voor 'Een wisse dood’. Hageman sneuvelde na 14 zetten.

Extern blijft Westergoo moeizaam functioneren. Het eerste verloor van Franeker en het tweede ging vorige week in Gaasterland onderuit tegen Rijs.