Nijland pakt puntje tegen VVI

NIJLAND - Een boeiend voetbalgevecht tussen Nijland en VVI leverde zaterdagmiddag geen winnaar op (1-1).

Beide ploegen streden voor de zege, waarbij het dubbeltje beide kanten op had kunnen vallen. De Nijland-spelers hielden gemengde gevoelens over aan het thuisduel met VVI en stapten allerminst juichend van het veld. Tegen het sterke VVI had Nijland immers ook zomaar kunnen winnen. De blauwhemden speelden een sterke tweede helft en kregen enkele prima kansen om het duel in hun voordeel te beslissen. In de slotfase van de boeiende krachtmeting raakte Nico Pieter Bonnema de onderkant van de lat en kwam VVI erg goed weg.

Nijland speelde noodgedwongen in een iets andere opstelling dan een week eerder, toen een belangrijke zege op CVVO werd geboekt. Sjoerd Teake Kooistra en Jarin de Jong waren niet fit genoeg om te beginnen en werden vervangen door Erwin Hoekstra en Silvan Kooistra. Mente de Boer keerde terug na een schorsing, zodat captain Eelke van der Wal weer door kon schuiven naar het Nijlander middenveld.

VVI startte sterk en had zeker in de eerste helft het beste van het spel. De zuigende en zeurende spits Jelle de Lange kreeg al in de eerste minuut een uitstekende kans om de score namens VVI te openen. Nijland-keeper Van Dalfsen verkleinde zijn doel prima en De Lange raakte de paal. Een paar minuten later stoomde Nico Pieter Bonnema het strafschopgebied van VVI in. Vanuit een lastige hoek vond hij keeper Zandstra op zijn weg.

Even later kwam VVI op voorsprong. Jelmer van der Weg nam een lange bal ineens op zijn slof en volleerde knap de 0-1 binnen. Nijland moest aan de bak. Naarmate de eerste helft vorderde kwam de thuisploeg wat beter in de wedstrijd. Sjoerd Tjalsma leek de gelijkmaker binnen te schieten, maar zijn poging (na uitstekend voorbereidend werk van Bonnema) werd geblokt en verdween over het doel.

In de tweede helft kreeg Nijland meer en meer vat op het spel van de gasten uit Idskenhuizen, die over een goed voetballende ploeg beschikken. De Nijlanders speelden - zoals als altijd - als een team en streden met passie voor een goed resultaat. Verdedigend zag het er bij de thuisploeg prima uit, waarbij vooral het sterke spel van Silvan Kooistra - hij bezorgde de behendige Wesley Kool een lastige middag - en Mente de Boer opviel.

Nijland kwam al vroeg in de tweede helft op gelijke hoogte. De treffer was van grote schoonheid. Captain Eelke van der Wal vond met een prachtige voorzet het hoofd van zijn broertje Arjan van der Wal. De controlerende middenvelder - die plots opdook in het vijandige zestienmetergebied - knikte bij de tweede paal hard en diagonaal binnen.

In het vervolg van de tweede helft streden beide teams voor de overwinning. Het makkelijker voetballende VVI vond echter maar spaarzaam gaten in de Nijland-defensie. Enkele voorzetten werden soms ternauwernood weggewerkt en een corner viel bovenop de deklat. Mente de Boer verrichte uitstekend werk door twee gevaarlijke VVI-aanvallen onschadelijk te maken en de invallende gelegenheidsspits Kerkstra in toom te houden. Keeper Van Dalfsen hoefde weinig reddingen te verrichten en viel nog het meeste op met een prachtige lange dropkick op Nico Pieter Bonnema.

10 minuten voor tijd moest VVI de strijd met een mannetje minder vervolgen toen rechtsback Hans Neuenschwander vanwege commentaar op de leiding zijn tweede gele kaart kreeg. Ook met 10 man bleef VVI jagen op de winst, zodat zich een spannende slotfase aandiende.

Nijland kreeg gedurende de tweede helft enkele prima kansen om op voorsprong te komen en deed qua kansen echt niet onder voor de bezoekers. De thuisploeg ontbeerde echter geluk en profiteerde niet optimaal van de geboden ruimte. Enkele pogingen van Bonnema verdwenen over en naast het doel.

In de slotfase leek de spits de thuisploeg toch nog naar de overwinning te schieten, na een prima pass van de ingevallen Jarin de Jong en mistasten van de VVI-defensie. Maar Bonnema’s prachtige schot raakte de onderkant van de lat, waarna de bal op de doellijn stuitte, De prima leidende scheidsrechter Volders kende terecht geen treffer toe aan de thuisploeg en floot even later voor het einde van de wedstrijd.

In de strijd om de bovenste plaatsen schoot VVI weinig op met de puntendeling. En hoewel Nijland voor het eerst dit seizoen twee achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen bleef, werd het puntje ook door de thuisploeg zeker niet met gejuich ontvangen.

Volgende week staat voor Nijland de inhaalwedstrijd tegen VV Hardegarijp op het programma.