Nijland houdt stand en wint van CVVO

LEMMER - Na een prima eerste helft leidde Nijland in Lemmer met 0-2 tegen CVVO. Vooral de tweede treffer van Nico Pieter Bonnema was van grote schoonheid. In de tweede helft hield Nijland na een snelle tegentreffer knap stand en won het met 1-2.

Zonder sterkhouders Mente de Boer (geschorst) en Erwin Hoekstra (in de warming-up niet fit genoeg bevonden) trad Nijland in Lemmer met een sterk team aan tegen mededegradatiekandidaat CVVO.

Op het Nijlander middenveld maakte Siard Luinenburg zijn basisdebuut. De in Tirns opgegroeide Luinenburg maakte als stofzuiger voor de verdediging een uitstekende indruk. Hij was fel, onderbrak vele CVVO-aanvallen en leed bovendien nauwelijks balverlies.

In een poging om aan het degradatiespook te ontkomen maakten beide teams er een leuke en levendige wedstrijd van op het vorig jaar aangelegde kunstgrasveld. Met de wind schuin in de rug speelde Nijland een sterke eerste helft, waarin het met aardig voetbal vaak gevaarlijk werd. Hoewel lang niet alles goed ging, creëerden de in het geel gestoken Nijlanders vele kansen en mogelijkheden.

Ook CVVO - dat telkens een middenvelder doorschoof en feitelijk dus met 4 aanvallers speelde - probeerde met enige regelmaat gevaar te stichten, met name via de snelle en uitstekende rechtsbuiten Lourens Visser. Tot veel grote kansen leidde dit echter niet.

Nijland kwam al binnen 10 minuten op voorsprong. Met een prachtig balletje vanaf de linkerkant bracht Sjoerd Tjalsma de verdediging van CVVO ernstig in verlegenheid. Nico Pieter Bonnema schatte de met veel gevoel gegeven assist op waarde en werkte met links doeltreffend af. Bonnema’s schot leek niet onhoudbaar, maar de keeper werd waarschijnlijk verrast door de snelheid en de verraderlijke stuit van de bal.

CVVO had moeite het spel te maken en wist nauwelijks openingen te creëren in de hechte Nijland- defensie. De Nijlanders - met rode CVVO-kousen aan - kwamen er meerdere keren gevaarlijk uit. Bouke Poelsma was dicht bij de 0-2. De lange centrumverdediger zag zijn sneaky vrije trap bij de eerste paal maar net gekeerd worden door de doelman. Even later leek Poelsma’s door de wind gedragen vrije bal vanaf de zijlijn zo bij de tweede paal binnen te vallen. De CVVO-doelman haalde opgelucht adem toen de hoge bal net naast zeilde. Dat deed hij later nogmaals toen een snoeiharde en scherp aangesneden hoekschop van Fokke Jan Kooistra maar net het doel miste.

Ook Jarin de Jong was twee keer dicht bij een treffer. Met een acrobatische actie (halve omhaal) wist de hardwerkende en goed spelende De Jong een prachtige voorzet vanaf rechts bijna tot doelpunt te promoveren. De CVVO-doelman redde katachtig op het harde schot. Even daarvoor leek De Jong na een prima actie vrije doortocht te hebben naar het CVVO-doel. De spits wachtte net te lang en zag zijn schot gekraakt worden.

Hét moment van de eerste helft moest toen nog aanbreken. Pal voor rust kreeg Nico Pieter Bonnema de bal zomaar in zijn voeten geschoven door een CVVO-speler. Alle Nijlanders wisten toen direct wat Bonnema van plan was. ‘Chucky’ keek even waar de CVVO-doelman zich bevond (ver voor zijn doel), legde de bal goed en schoot het leder vervolgens vanaf een metertje of 45 met uiterste precisie ineens tegen de touwen.

Na vergelijkbare doelpunten tegen NOK en Workum maakte Bonnema wederom uitstekend gebruik van de weersomstandigheden. Maak van de wind je vriend, zo moet hij gedacht hebben. De Nijlanders vierden het doelpunt bij de dug-out, waar de wisselspelers, de technische staf én de supporters meedeelden in de vreugde.

In de tweede helft was het spelbeeld totaal anders. Na een donderpreek in de rust kwam CVVO sterk uit de startblokken. De Lemsters misten een vrije schietkans en scoorden daarna al snel de aansluitingstreffer, na een prima actie van Lourens Visser. Met nog ruim een halfuur op de kok wist Nijland dat het aan de bak kon. Hoewel CVVO daarna fel aandrong, creëerde het team maar weinig grote kansen.

Keeper Peter van Dalfsen ranselde een verdwaalde voorzet uit zijn doel, zag spits Speerstra naast schieten en keek daarna nog enkele pogingen naast of over het doel. Nijland kwam er nog enkele keren gevaarlijk uit via de sterk spelende Jildert de Boer, maar wist in de tweede helft nauwelijks nog tot kansen te komen. Na een prima actie leek Sjoerd Tjalsma op onreglementaire wijze te worden gestuit in de zestien van CVVO. De prima leidende arbiter Kohler wuifde het voorval weg en Tjalsma erkende later dat een penalty onterecht zou zijn geweest.

CVVO leek na een afgeslagen vrije trap de gelijkmaker binnen te schieten. De treffer werd echter terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

De woede van de CVVO-spelers over de afgekeurde treffer was begrijpelijk. Maar de agressie richting de leidsman hielp de Lemsters in het restant van de wedstrijd niet bepaald om de gelijkmaker nog af te dwingen. In de absolute slotfase van het duel - de keeper van CVVO was mee naar voren - kopte Poelsma nog een bal weg en stak Van Dalfsen nog een helpende hand toe, waarna Kohler afloot en de eerste uitoverwinning van Nijland een feit was.

Na drie achtereenvolgende verliespartijen kwam de zege in Lemmer tegen directe concurrent CVVO zeer gelegen. Van de 10 behaalde punten pakte Nijland er 6 tegen CVVO. De komende maand vervolgt Nijland de strijd tegen degradatie op het eigen Zweitse Huitema Sportpark. IJs en weder dienende worden daar de komende weken de thuiswedstrijden tegen VVI, Hardegarijp, Wyckels Hallum en BCV afgewerkt.