Vee voor 115e keer in centrum Workum

WORKUM - Het centrum van Workum is woensdag voor de 115e keer het toneel van de jaarlijkse veekeuring. De veekeuringsdag vindt traditiegetrouw plaats op de vierde woensdag in september.

In de vroege ochtenduren voeren de veefokkers hun kwaliteitsvee aan, om het te laten keuren op het marktplein in het centrum van de stad. Al vroeg in de geschiedenis van ‘kokedei’ besloten de deelnemende boeren om niet alleen hun kwaliteitsvee tegen elkaar in de ring te brengen, maar ook een competitie aan te gaan wie het beste tuigpaard voor de sjees, tilbury of ander wagentype had. In die tijd, rond 1900, kwamen veel boeren met paard en wagen naar de stad. Dit was de eerste stap op weg naar het inmiddels bekende Workumer stratenconcours. De deelname voor de 115e editie is volgens de organisatie prima. Er zijn meer dan honderdtwintig stuks vee opgegeven. Ook zijn er weer veel kalveren te bewonderen, die door de jeugd uit de regio worden voorgebracht. In het verleden was de jeugd altijd aanwezig met geiten. Vanwege strengere veterinaire eisen mogen die niet meer bij het vee op één en dezelfde dag worden gekeurd. De kampioenskeuringen beginnen om 11.00 uur met onder andere: de beste bedrijfscollecties, de kampioenskeuring van de kalveren, de beste uierkampioen,de kampioenen bij de oude en jonge koeien en het aanwijzen van de kampioen en de nummer twee. Het middagprogramma, het Nationaal Concours Hippique, mag zich verheugen op een zeer grote deelname van Friese paarden. De rubriek ‘Friezen onder zadel’ is zoals altijd zeer in trek. Daarnaast komt er een grote groep Bovenlanders uit de beste stallen van Nederland. Tevens vormt Workum het decor voor de finale van de limietklasse Fries Ras enkelspannen om de Provincie Fryslânpriis en wordt ook dit jaar de Zilveren Zweep weer aangeboden door het gemeentebestuur van Súdwest-Fryslân.

Op naar 125-jarig bestaan

Het honderdjarig bestaan van de veekeuring werd eerder al gevierd met een expositie in museum Warkums Erfskip, een jubileumrevue en een jubileumkeuring. ,,De 115e editie vormde voor ons geen aanleiding om speciale dingen te organiseren”, zegt Henk Dijkstra, voorzitter van de Veekeuringscommissie. ,,Dan worden die speciale dingen te gewoon. Het 125-jarig bestaan zien we als het volgende echte jubileum en dat zal ongetwijfeld weer met extra activiteiten gepaard gaan.”