KV Het Noorden als vanouds in Dronryp

DRONRYP - De halve finale en de finale dames en heren van het kaatsen om de FB Oranjewâld Cup werden zaterdag in Dronryp gespeeld.

Gastheer Sjirk de Wal met Jan Willem van Beem als speaker had een stijlvolle ambiance gemaakt rondom het veld. Tent en tribunes ontbraken niet en ook het publiek liet niet verstek gaan. Nu was er ook van alles te doen, de noodgedwongen pauzes tussen het dames kaatsen en het heren kaatsen werden opgevuld met prijsuitreikingen. Voor de welpen en de oudere jeugdcategorieën was die entourage natuurlijk prachtig, toeschouwers, muziek en applaus voor hun prestaties van het kaatsjaar 2015. Ook de dames werden ditmaal qua prijzengeld niet gediscrimineerd en kregen evenveel dan de heren. De totale prijzenpot bedroeg 4.000. Dat is nog altijd 3.000 euro minder als bij de start vier jaar terug. De prijswinnaars krijgen 1000 euro, de tweede en derde prijs bedroeg nog altijd 500 en 250 euro en dat allemaal eerlijk verdeeld over de heren en dames. Hoewel in de aankondiging stond dat de prijzen voor de vereniging zijn, vertelde een van de winnaars Bauke Triemstra dat De prijzenpot voor KV Het Noorden broederlijk werd gedeeld door kaatsers en vereniging. De halve finales bij de heren gingen tussen Sint Jacobiparochie tegen Witmarsum en Easterlittens moest het opnemen tegen Grou met Roy van der Berg, Dirjan Bouma en Alle Jan Anema. Het werden twee snelle potjes. Grou met de twee junioren Roy van der Berg en Dirjan Bouma kon niet echt potten breken tegen het degelijk kaatsende partuur van Onder Ons uit Easterlittens. Er kwam nog een spel aan de telegraaf maar dat was het dan ook wel. Het treffen tussen Witmarsum en Sint Jacobiparochie was de strijd tussen de kat en de muis. De muis Witmarsum had weinig tot niets in te brengen tegen de kat Witmarsum en werd dan ook met huid en haar verorberd. Op 5-0 en 6-4 kon Witmarsum richting kleedkamer. De finale tussen Sint Jacobiparochie en Easterlittens was binnen de veertig minuten gepiept. Op voorhand was het partuur uit Sint Jacobiparochie al zwaar favoriet maar in de praktijk werd dan nu ook bewaarheid. Met slechts twee punten tegen werd het eerste spel binnen gehaald en ondanks een kleine opleving aan de kant van Easterlittens kostte het binnen halen van het volgende spel maar vier punten meer. Krachtwerk van Erwin Zijlstra zorgde er voor dat Easterlittens er nog een bordje bij kreeg maar daarna vonden de Sint Jabuurtsters het wel voldoende. Op 4-2 en 6-2 sloeg Taeke Triemstra met het linker handje de bal in een triktrak over de bovenlijn en op 5-2 en 6-6 vond dezelfde Taeke Triemstra het meer dan voldoende en retourneerde met een forse haal van af de boven tot in het perk. Voor KV Het Noorden was het de tweede maal dat de Cup met de grote oren naar Sint Jacobiparochie ging. Eerder zegevierde het partuur in 2012. In 2013 en 2014 zegevierde Minnertsga, dat nu in een eerder stadium werd uitgeschakeld.

Dames

Bij de dames gingen de halve finales tussen: 1. Easterlittens (Ellen Jorritsma, Annelien Broersma en Margriet Bakker) – 2. Easterein (Marije Hiemstra, Martine Tiemersma en Imke van der Leest) 4-5 en 4-6; 3. Franeker (Nicole Hempenius, Maaike Osinga en Manon Scheepstra) – 4. Berltsum (Ilse Tuinenga, Annette de Tuinenga- de Koe en Leonie van der Graaf) 5-0 en 6-2; Finale: 2. Easterein – 3. Franeker 5-2 en 6-6. De halve finales bij de dames ging tussen Easterlittens tegen Easterein en Franeker moest het opnemen tegen Berltsum met Ilse Tuinenga, Annette Tuinenga-de Koe en Leonie van dfer Graaf. Bij Easterlittens- Easterein zat er meer spanning in dan bij Franeker tegen Berltsum. De parturen van Onder Ons en Easterein ontliepen elkaar maar weinig en Easterein had de beste finish. De wedstrijd tussen Franeker en Berltsum had weinig om het lijf en de 5-0 en 6-2 zege zegt meer dan genoeg. Franeker was de grote favoriet maar kon dat geen moment waar maken. Easterein kaatste degelijk en maakte weinig fouten en liep dan ook heel snel uit naar een 3-0 en later 4-1 voorsprong. Via een zitbal van Nicole Hempenius op 4-1 en 0-6 werd de achterstand verkleint tot een spel maar de misser in het retour slaan op 4-2 en 6-6 door dezelfde Nicole Hempenius hakte er behoorlijk in. In plaats van 4 om 3 werd het nu 5 om 2 voor Easterein. Nog eenmaal werd het zes gelijk, maar toen sloeg Manon Scheepstra de bal buiten het kaatsveld. (Tekst Jan Braaksma sr./foto's Aise van Beets)