Lindebomen Koudum 'misvormd' en 'vermoord'

Koudum - De wijze waarop de 65 jaar oude lindebomen rond de Martinikerk van Koudum zijn gesnoeid noemt de Bomenstichting misvorming en moord.

Naar aanleiding van klachten van Arnaud Kiers van de Bomenstichting bij politie en gemeente is het snoeiwerk vrijdagmorgen stilgelegd. Nog slechts twee lindebomen zijn aan de zaag ontkomen. ,,Deze week is duidelijk geworden wat de gevolgen kunnen zijn van het nieuwe Bomenbeleid van de gemeente Súdwest-Fryslân", stelt Kiers.
Onder eigen beheer van het kerkbestuur worden de lindebomen gesnoeid. Kiers is niet blij met de wijze waarop de snoeibeurt plaatsvindt en deed zijn beklag bij de instanties. Volgens hem is het een doordrukken van de wens om de kerk meer in het zicht te krijgen. Eerder werd een kapaanvraag aangevraagd voor een lindeboom bij de kerk ingetrokken.
Er werd een erkend bedrijf ingeschakeld om de bomen te snoeien, maar nu wordt nog eens rigoureus de zaag in de bomen gezet.  ,,Nu worden deze reuzen met hun prachtige ronde vormen teruggebracht tot kaarsen. De nieuwbouwontwikkelaar heeft zo toch zijn zin, door deze boom extra klein te maken, wat eerder niet ter discussie stond."