1000ste lid voor Ik bin in Makkumer Facebook

MAKKUM - Begin dit jaar werd het facebookgroep Ik bin in Makkumer gelanceerd. Jan Klaver uit Achlum is gehuldigd als duizendste lid en ontving het boek 'Dolen door Makkumer stegen'. 

  Aanvankelijk werd weinig bekendheid gegeven aan het initiatief. Toen dat in september wel gebeurde, stroomden de leden toe: Makkumers die iets hadden met hun vlecke, die er nog woonden of inmiddels verhuisd waren. En allemaal koesteren zij ook hun woonplaats aan de oever van de voormalige Zuiderzee. Toen dat gezonde virus eenmaal oversloeg,  kwam de aanwas van nieuwe leden al helemaal in een stroomversnelling. Vanuit de hele wereld vinden Makkumers elkaar nu terug, halen herinneringen op aan weleer, plaatsen oude tot zeer oude foto’s die ze met veel plezier bekijken, bestuderen en weer delen met anderen. En de verhalen variëren van smeuïge opmerkingen tot historisch verantwoorde artikelen. Oude bekenden duiken op.   Wie heeft er niet gehoord van Eusie de voddenboer uit het armenhuis in de Bleekstraat. Of kapper Zwart die bij de kinderen van Makkum tot meest geliefde winkelier werd benoemd. Honderden echte Makkumers passeerden in de afgelopen maanden de revue. Een voorstelling ontleend aan de inhoud van oude schoenendozen die van zolder werden gehaald. Ze bleken de meest fantastische schatten uit Makkum haar historie te bevatten. Fotoboeken kwamen uit de kast, portretten werden gescand en geplaatst en ieder die dat deed wist zich verzekerd van reacties. Zo werden onbekenden ook thuis gebracht en wisselden de leden vergeten herinneringen uit, aandenkens aan die goede oude tijd die overigens minder goed was dan de uitdrukking doet geloven. Maar wel overheerst de gedachte van gemoedelijkheid en eensgezindheid, ondanks de moeilijke tijden die ook Makkum heeft gekend. De reacties op de bijdragen zijn ook vaak geweldig. Zo sprak Petra Appelman: “Er zijn de afgelopen jaren helaas te veel Makkumer iconen en verhalen vergaan.” Maar Tiny Koornstra schrijft: “Het is alleen maar fijn dat bij het zien van deze foto’s al die herinneringen naar boven komen.” DeMakkumerfacebookgroep biedt die kansen op een podium dat wereldwijd bezocht kan worden vanuit de luie stoel. En je kunt er ook nog meteen op reageren. 
Wat dat betreft heeft ondernemer Thomas Groeneveld, de initiatiefnemer van deze facebookgroep, gekregen wat hem voor ogen stond: een actiefprogramma op internet, voor sommigen avondvullend, vol fraaie beelden uit voornamelijk het verleden, aangevuld met interessante verhalen en artikelen van voor en door mensen die iets met Makkum hebben. Ik bin in Makkumer heeft in korte tijd laten zien dat het in een behoefte voorziet. Inmiddels is de uit Achlum afkomstige, maar nu in Makkum wonende, Jan Klaver als het duizendste lid ingeschreven. Uit handen van Thomas Groeneveld ontving hij het boek Dolen door Makkumer stegen, de in boekvorm verschenen zwerftocht door het Makkumer labyrint vol historische bijzonderheden en verhalen dat voor dit doel werd geschonken door Masije uit Makkum, uitgever van het fraaie boek dat zo naadloos aansluit op alles wat op deMakkumerfacebookgroep ook wordt aangeroerd.