Intensievere samenwerking FVM EN KZM

Bolsward - Het Fries Verzetsmuseum (FVM) en het Kazemattenmuseum Kornwerderzand (KZM) grijpen het komende Museumweekeinde, 18 en 19 april, aan om te starten met een intensievere samenwerking.

Deze samenwerking wordt mede gestimuleerd door het Nationaal Fonds voor Vrede, Veiligheid en Veteranenzorg (vfonds). In het jaar waarin we 70 jaar vrijheid vieren willen beide musea daarmee het belang van het levend houden van de herinnering aan de jaren 40 - 45 voor de komende tijd onderstrepen. Tijdens het museumweekeinde, 70 jaar na de bevrijding van dit deel van Fryslân, en 30 jaar na de opening van het Kazemattenmuseum, kunnen bezoekers van beide musea een voordelig combikaartje à € 3,= kopen incl. pendelvervoer met een luxe touringcar tussen de beide musea. Omdat het Fries Verzetsmuseum is gevestigd in het Fries Museum geldt de combikaart meteen ook als toegang voor het Fries Museum.   Daarnaast biedt het Kazemattenmuseum tijdens beide dagen een gevarieerd en aantrekkelijk programma aan de museumbezoekers.
  • Voor het eerst zal het vernieuwde bezoekerscentrum worden opengesteld voor het publiek.
  • Op zaterdag 18 april zal om 11.00 in het bezoekerscentrum het nieuwste boek van Jacob Topper, de Memoires van SimonTetteHofstra, sergeant in de Wonsstelling en krijgsgevangene in Stalag IIIALuckenwalde worden gepresenteerd.
  • Rijkswaterstaat en projectorganisatie De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) zijn op beide dagen aanwezig in een grote tent. Zij informeren het publiek over de toekomstplannen voor de Afsluitdijk. Op verschillende tijden geven zij presentaties over onder andere cultuurhistorie, veiligheid van de Afsluitdijk, Vismigratierivier, Bleu energy, enz.
  • De GrahamLowlanders (Pipesand Drums) uit Leeuwarden zullen doorlopend optredens verzorgen over het gehele terrein.
  • De voormalige mijnenveger Sittard, nu in gebruik bij het Zeekadetkorps Harlingen, zal doorlopend opengesteld zijn voor publiek.
  • De DAF YA 126 & 328 Club is aanwezig met oude (DAF) legervoertuigen. Op zaterdagmiddag zal een deel van deze voertuigen deelnemen aan de bevrijdingsstoet in Makkum.
  • Tenslotte zullen het hele weekeinde tweedehands themaboeken, versgerookte paling en origineel soldatenvoedsel verkrijgbaar zijn. Een muzikale straatartiest bezingt de heldendaden van de soldaten op Kornwerderzand.