69e Elfstedenwandeltocht

Leeuwarden - Op dinsdagochtend 12 mei aanstaande starten om 07.00 uur de wandelaars voor de 69e keer vanuit de Harmonie in Leeuwarden om in vijf dagetappes de Elfstedentocht af te leggen.

De Elfstedenwandeltocht wordt van dinsdag 12 tot en met zaterdag 16 mei gehouden en voert de wandelaars in vijf dagen langs de elf Friese steden. De eerste dag wordt van Leeuwarden via Sneek en IJlst naar Sloten (49 kilometer) gelopen, de tweede dag gaat het van Sloten via Stavoren en Hindeloopen naar Workum (45 kilometer), op dag drie (Hemelvaartsdag) voert de route van Workum via Bolsward en Harlingen naar Franeker (42 kilometer), de vierde dag is de etappe Franeker naar Dokkum (43 kilometer) en op de vijfde en laatste dag gaan de wandelaars van Dokkum naar Leeuwarden (29 kilometer). Iedere ochtend om zeven uur wordt er gezamenlijk gestart. De finish op 16 mei is in de Stadsschouwburg De Harmonie, waar de wandelaars die de ruim 200 kilometer hebben volbracht op feestelijke wijze worden onthaald. Bootslapers Op maandagmiddag 11 mei is de incheck voor de bootslapers in de stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Vanaf 18.00 uur schepen de tweehonderd wandelaars die gebruik maken van de drie slaapschepen zich in. De slaapschepen liggen dan klaar aan de kade voor De Harmonie. De andere wandelaars hebben via de post op hun huisadres de startkaart al ontvangen. Vijf- en eendaagse wandeltocht De aanmeldingen tot nu toe (per 18 mei) bestaat uit ruim 600 deelnemers aan de vijfdaagse en ruim 250 deelnemers aan een dagafstand. Er kan nog worden ingeschreven voor de vijfdaagse (kosten 60 euro) op de ochtend voor de start. Voor de eendaagse tochten kan iedere ochtend worden ingeschreven. Er geldt geen Limiet. Busarrangement Voor de wandelaars is er weer een busarrangement. Men kan de auto ‘s ochtends vroeg parkeren in de finishplaats en met de bus naar de start worden gebracht. Na de dagetappe kan men in de auto stappen en naar het huis- of slaapadres terugkeren. Ook eendaagse lopers kunnen hier gebruik van maken!
 Organisatie Het elfstedenwandelbestuur is al ruim een half jaar intensief bezig met de organisatie. Er is voor vergunningen contact geweest met diverse gemeenten en de Provincie, afspraken zijn gemaakt met horecabedrijven, sporthal- en dorpshuisbeheerders, brugbedieners, havenmeesters etc. Daarnaast is de jaarlijkse grote logistieke operatie begonnen: slaapschepen moeten worden ingericht met bedden, beschikbare voertuigen moeten worden opgehaald en vrijwilligers ontvangen hun draaiboek. Vrijwilligers Voor de organisatie zijn meer dan 70 vrijwilligers actief. Naast een detachement van Het Rode Kruis zijn dat mensen die het verkeer regelen, die de administratie verzorgen bij de start en finish, die bij diverse posten staan, verkooppunten bemannen voor de merchandising en die op diverse punten eten en drinken aan de deelnemers uitreiken. Ook is een groep masseurs beschikbaar bij de finishplaatsen. Sponsoren Heel veel zaken zou het bestuur van de Elfstedenwandeltocht niet gratis en zo uitgebreid kunnen doen als wij niet zouden worden ondersteund door een groep sponsoren. Ook dit jaar mogen wij ons weer verheugen op vele bijdragen die sponsoren beschikbaar stellen op financieel gebied (geld of scherpe offertes) of in natura (fruit, droge worst, drinken, voertuigen, installatiewerk etc.)