Anja van der Meulen: ‘Na veertig jaar is het werk nog steeds uitdagend’

BOLSWARD - Anja van der Meulen is veertig jaar werkzaam als verzorgende in Bolsward. Dit doet zij voor Thuiszorg Zuidwest Friesland.

Van der Meulen, geboren en getogen Bolswarder, zegt nog altijd met veel plezier naar haar werk te gaan. Veertig jaar werken voor dezelfde baas, het is weinig mensen gegeven. ,,Ik kan hier echt mijn ei kwijt”, zegt Van der Meulen met een lach op haar gezicht. ,,De jaren zijn voorbij gevlogen, als je er zo op terugkijkt. Wat het leuk houdt? Er zijn geen twee jaar het zelfde, er verandert altijd wel iets. Ik kon ook altijd investeren in mezelf, door me bijvoorbeeld te laten bijscholen." Van der Meulen: ,,Je ontmoet in dit werk veel mensen en ik heb het altijd ontzettend getroffen met al mijn collega’s. Dat houdt het leuk en daardoor blijft het werk uitdagend.” Op haar twintigste begon Van der Meulen met haar werk in de zorg. ,,Ik wilde eigenlijk kapster worden”, herinnert ze zich. ,,Maar ik kreeg allergische reacties van de vloeistoffen in onder andere haarverf, dus ik moest mijn carrière als kapster al snel opgeven. Toen kwam dit op mijn pad en ik dacht bij mezelf: ‘laat ik dit eens proberen en kijken of het bevalt’. Nu zijn we veertig jaar verder.” In die veertig jaar zijn de technische snufjes voor Van der Meulen niet de grootste verandering. ,,Nee, daar kan ik me prima mee redden. Ideaal, zo’n iPad. De cliënten zelf zijn het meeste veranderd. We werken nu met een hele andere generatie. In de jaren zeventig was je ondergeschikt als verzorgende in de thuiszorg, nu zijn de mensen blij met je. Je bent welkom en je bent nodig.”

Straat schrobben

Van der Meulen schiet in de lach. ,,In het begin heb ik zelfs eens meegemaakt dat ik bij een oud boertje thuis kwam. Die moest weinig van me hebben en zei: ‘Ga eerst de straat maar even schrobben’. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Tegenwoordig zijn de ouderen blij dat je er bent. Het is meer dan alleen zorg, want soms ben je de enige persoon die ze zien op een dag. Sociaal contact is net zo belangrijk.” Ook buiten werktijden zet Van der Meulen zich in voor de ouderen in Bolsward. Sinds vijftien jaar bespeelt ze de trekharmonica en treedt af en toe op in het Bolswarder Verpleeghuis Bloemkamp. ,,Ik ben muzikaal aangelegd en speel graag. In Bloemkamp is het prachtig om de ouderen uit volle borst hun oude liedjes mee te horen zingen. Liedjes als ‘Simmermoarn’ doen het altijd goed. Het is genieten om de mensen zo vrolijk te zien.” Genieten doet ze nog volop van haar werk, maar ook van haar vrijetijd. ,,Het is prettig wonen in Bolsward en we wonen op een ontzettend leuke buurt. In de vakantie gaan mij man en ik te varen met de sloep of pakken we een terrasje. Aan mijn werk heb ik goede vriendinnen overgehouden en samen met hun doe ik ook veel leuke dingen. En het werken in de zorg blijf ik graag doen. Ik hoef me dus geen moment te vervelen.”