'Je kunt als bolswarder eigenlijk niet om BoalsertJout! heen'

BOLSWARD - Met 1778 leden kun je als er Bolswarder facebooker eigenlijk niet meer om heen. De weggeefpagina BoalsertJout!

Het is een pagina waarop inwoners van Bolsward spulletjes die ze niet meer gebruiken of die in de weg staan, gratis aanbieden. De deelnemers van de besloten facebookpagina kunnen loten op de aangeboden waar. De aanbieder loot vervolgens de winnaar uit de reacties. Het brein achter BoalsertJout! is Eline Wiegman. Ze is geboren en getogen Terschellingse en woont nu ruim drie jaar in Bolsward. ,,Op Terschelling bestond al een soortgelijke facebookpagina, namelijk Weggeefhoek Terschelling. Toen ik ging verhuizen ontstond er een discussie of ik wel lid mocht blijven. De vraag was wanneer je een echte Terschellingse bent. Als je er bent geboren of als je er woont. Gekozen werd voor het laatste." Wiegman: ,,Omdat ik het idee achter de weggeefpagina erg leuk vond en uit de 'not waste generatie' kom, ontstond het idee om dit ook in Bolsward te introduceren. Ik had al snel in de gaten dat Bolswarders trots zijn op hun stad en taal, dus er moest natuurlijk een Bolswarder naam aan de pagina gegeven worden." Op 23 november 2013 ging BoalsertJout! online. In het eerste jaar deed Wiegman dit samen met Tea van der Wal. Ze nodigden gezamenlijke vrienden uit en hingen flyers op bij supermarkten en scholen. Ze hadden met elkaar afgesproken dat er voor Oud en Nieuw 2014 minstens zevenhonderd leden moesten zijn anders ging de stekker er weer uit. Leden werden gelokt met taarten van Taart & Zo en de HEMA. De zevenhonderd leden werden makkelijk gehaald. ,,Er zijn een aantal regels", vertelt Wiegman. ,,Het is niet de bedoeling dat gewonnen spullen worden doorverkocht en dieren verloten is not done. Maar als iemand bijvoorbeeld aangeeft dat hij een nestje kittens heeft die een thuis zoeken, maak ik wel een uitzondering. Ik ben sowieso niet heel streng hoor, houd de pagina wel in de gaten en grijp af en toe in met een privé berichtje als ik zie dat er nare discussies ontstaan. Maar ik ga er in principe van uit dat men er zelf uitkomt." Om lid te worden van BoalsertJout! moet je inwoner van Bolsward zijn. Maar dat is niet altijd goed te controleren, beseft Wiegman. ,,De sociale controle is groot en ik heb al een paar keer meegemaakt dat een ander lid me er op attendeerde dat een lid 'illegaal' was."

Indische rijsttafel

Je komt van alles tegen op BoalsertJout! Van waxinelichthouders tot complete bankstellen. ,,Heel grappig was een Indische rijsttafel die ooit werd aangeboden. Dit was voor de grap, maar er werd flink op geloot. Hetzelfde gold voor een Playstation die op een april werd aangeboden. Te mooi om waar te zijn, maar heel veel loters." Omdat er op BoalsertJout! regelmatig vragen werden gesteld over van alles en nog wat, heeft Wiegman ondertussen ook BoalsertFreget! gelanceerd.