'Kalverkeuring evenement van en voor de hele familie'

BOLSWARD - De Manege van PSV De Hanzeruiters was zaterdag voor de derde keer het toneel van een kalverkeuring. Het bestuur en de organisatie spreken van ,,een zeer geslaagde en drukbezochte dag.”

De kalverkeuring, waaraan zo’n zestig kalveren meededen, werd gehouden door kalverfokclub De Twaling uit Sneek. Er waren verschillende categorieën waarop werd gekeurd. De dagprijs voor de categorie algemeen kampioen ging naar A. de Boer met het kalf Bunkwerter Basje 15. Bij de beoordeling werd door de juryleden Jan Aalberts en Cees Pieter van Burgsteden gelet op het algemeen voorkomen, de bouw en verzorging. Het kalf met het ‘mooiste toilet’ was Bettie Briann B. van R.J Altenburg. Dit kalf was volgens de jury het mooist gepoetst en geschoren. Vroeger was er in bijna iedere gemeente een keuring waar boeren met hun vee naar toe gingen. Tegenwoordig worden er jaarlijks in de provincie nog zo’n vijf keuringen gehouden. ,,Het is dus uniek dat KFC de Twaling te Sneek nog ieder jaar een kalverkeuring houdt”, aldus de organiserende vereniging. Enthousiaste melkveehouders met passie voor de fokkerij doen mee aan de kalverkeuring. Zij laten hun kalveren beoordelen op het exterieur door een vakkundige jury. Voor de veehouders is het interessant om te zien hoe hun kalveren zich ontwikkelen ten opzichte van die van collegaboeren. Het hele gezin is er bovendien vaak bij betrokken. De kalfjes worden geschoren, gepoetst en er wordt veel met ze geoefend om ze zo goed mogelijk te presenteren aan de jury en het publiek. De keuring is ook bedoeld om de kinderen enthousiast te maken voor de fokkerij. Er wordt dan ook steevast een prijs uitgereikt aan de beste voorbrenger. Die was ditmaal voor de familie Gerbrandij met het kalf Lientje 109.

Uitbreiden

Bestuursvoorzitter Sybren Nauta van KFC De Twaling zegt blij te zijn dat ze gebruik mogen maken van de manege in Bolsward. ,,De kalverkeuring is een dag voor het hele gezin en voor iedereen toegankelijk. Volgend jaar zijn we van plan om een springkussen neer te zetten om het nog aantrekkelijker te maken voor kinderen en ze op een leuke manier bij de veehouderij te betrekken.” (Tekst Petra de Wijn)