Eneco Tour 2015 start in Bolsward

Bolsward -  De Eneco Tour 2015 start op 10 augustus in Bolsward. De plaats is start- en finishplaats voor de openingsetappe: de Elfstedentocht.

De Eneco Tour is de enige meerdaagse UCI WorldTour wedstrijd van Nederland en België. In Bolsward vindt daags voor de start ook de ploegenpresentatie plaats op een podium in de binnenstad. Er zijn die dag tal van activiteiten in de stad. De Eneco Tour vindt plaats van 10 tot en met 16 augustus 2015. Maandag vormt de “mythische Elfstedentocht” het decor voor de eerste rit in lijn, die start en aankomt in Bolsward. De etappe loopt langs tal van steden bekend van deze Elfstedentocht. De Eneco Tour is toe aan de elfde editie in de UCI WorldTour. De parcoursbouwers streven er naar om een ronde te organiseren die tot de laatste dag spannend is en die kans biedt aan de Klassieke renners om te strijden om de winst in het eindklassement.

Pieter Weening

Joop Atsma, initiatiefnemer en mede-organisator. ,,We zijn al jaren bezig om de Eneco Tour, de belangrijkste etappewedstrijd in Nederland en België, naar Friesland te halen. Friese renners als Pieter Weening, Bauke Mollema en onder meer Lieuwe Westra verdienen dit”, aldus Atsma. Hij hoopt dat 2015 het begin van een nieuwe traditie wordt. “In 2018 is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Wat ons betreft gaan sport en cultuur de komende jaren hand in hand. We proberen de komende jaren alle steden actief in het programma te betrekken.” Sportwethouder Durk Stoker: “De gemeente Súdwest-Fryslân heeft maar liefst 6 van de Friese Elfsteden binnen haar gemeentegrenzen. Ik ben er trots op dat nu ook de renners van de belangrijkste wieleretappewedstrijd van Nederland en België kennis gaan maken met deze prachtige route en de sfeer die bij het rijden van deze tocht hoort. De start van de Eneco-tour in Fryslân is een buitenkans voor Bolsward, Súdwest-Fryslân en Fryslân.” Rob Discart (wedstrijddirecteur en organisator): ,,We proberen het beste dat Nederland en België op fietsgebied te bieden hebben te combineren. Deze start draagt hier natuurlijk heel erg aan bij. Vanuit deze historische sportgrond, met een ijzersterke wielerband vanuit het criterium van Surhuisterveen, rijden we straks via onder meer Brabant, Limburg en de Ardennen naar de Muur van Geraardsbergen. Een parcours dat de Lage Landen van noord tot zuid doorkruist. We bieden daarmee zoveel mogelijk wielerfans en in 2015 ook in het noorden van Nederland de kans om de beste ploegen ter wereld aan het werk te zien.” Meer informatie over de Eneco Tour vindt u via www.enecotour.com Fotobij:  Stefan Rekker, voorzitter van de Rijwiel 11-Steden, wethouder Durk Stoker en Rob Discart van de organisatie van Eneco tour. Foto Henk Tigchelaar