Archeologische ‘topvondsten’ gedaan in slotweek opgravingen stadhuis

BOLSWARD - Vakkundig bouwde Yvonne Boonstra woensdagavond de spanning op. De archeoloog van de gemeente Súdwest-Fryslân vertelde op de inloopavond van Platform Bolsward over de vondsten bij het stadhuis. En, zo beloofde ze, er is in de laatste week een tweetal bijzondere opgravingen gedaan.

,,Maar dat vertel ik pas op het laatst”, zo voerde ze de spanning in de volle Gasthuiskerk op. Eerst deed de archeologe met een aanstekelijk enthousiasme haar verhaal over het hele opgravingsproces. Dat de open dag zo goed bezocht was en dat het fijn was dat er driehonderd basisschoolleerlingen langskwamen. Ook de reeds eerder onthulde vondsten somde Boomstra nog kort op.

Lees ook: De buit van Bolsward: tekst en uitleg bij vondsten stadhuis

Aan het slot van haar betoog kwam ze met een primeur. ,,Drie religieuze beeldjes”, was de kortst denkbare samenvatting. Een eikenhouten beeldje van de heilige Hiëronymus uit de vijftiende of zestiende eeuw is daar één van. Boonstra: ,,Die heeft eeuwen in een beerput gelegen.” Het beeldje is door houtwormen aangetast. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen. ,,We hebben er een specialist naar laten kijken. Die is normaal heel timide, maar zelfs hij was enthousiast. Een topvondst.” 

Die kwalificatie geldt ook voor het witte beeldje van pijpaarde. ,,Het kindje Jezus”, verduidelijkt Boonstra. Die uitleg was nodig, want het kunstwerkje mist een hoofd. In zijn handen heeft hij twee rijksappels ,,Die is nog zeldzamer”, vertelt ze opgetogen. ,,Wij zijn er heel erg blij mee.”

Volgens de specialist van RAAP Archeologisch Adviesbureau, die is afgestudeerd op (middeleeuwse) houtsculptuur uit de provincie Fryslân, is de vondst van het trio zo bijzonder omdat over middeleeuwse beeldhouwkunst in het noorden weinig bekend is. Daarom zijn de beelden restauratie en verder onderzoek meer dan waard. 

De houten objecten zijn inmiddels naar de conservator gegaan, om ervoor te zorgen dat ze, nu ze aan de lucht zijn blootgesteld, niet verder achteruit gaan. Ze zijn aangetast door houtworm en ze zijn zeer sponzig door al die jaren in de natte grond.

De gemeente wil ze zo goed mogelijk bewaren voor de toekomst. Ook wordt een 3d-scan gemaakt, omdat er kans is dat de beelden vervormen en/of scheuren tijdens het conserveringsproces.

Als het aan Boonstra ligt, krijgen de archeologische pareltjes een plek in het nieuwe Historisch Centrum Westergo.

Het veldwerk achter het Stadhuis is inmiddels afgerond. Bij de interne renovatie en verbouwing van het Stadhuis zelf gaan de archeologen van RAAP ook mee kijken. Hier zal men niet zo diep graven als achter het Stadhuis. Misschien zijn hier nog resten te vinden van het raadhuis, de voorganger van het in oorsprong 17 de eeuwse stadhuis.