Fred en Lotte Boersma kijken terug op Hunted-deelname: ‘Een onvergetelijk avontuur’

WOLSUM - Drie weken moesten ze uit handen zien de blijven van de opsporingsdiensten. Voor het tv-programma ‘Hunted’, welteverstaan. Fred Boersma en zijn dochter Lotte kijken terug op hun onvergetelijke avontuur én zijn al weer bezig met een nieuw project.

,,Dit is iets dat ik mijn hele leven niet weer vergeet”, zegt Fred op een gegeven moment. Hij en Lotte hebben net in sneltreinvaart verteld over hun deelname aan het spannende tv-programma dat vanaf medio oktober acht weken lang op maandagavond te zien was.

Chronologisch gezien begon dat op de bank, thuis in Wolsum, toen eind 2016 het eerste seizoen uitgezonden werd. ,,We hebben de serie vanaf het begin gevolgd”, gaat Fred terug in zijn geheugen. ,,We hadden steeds commentaar op de deelnemers.” Hoe kun je dat nou zo doen?, vroegen ze zich regelmatig af. ,,Geef ons maar op”, zei Fred tegen zijn dochter. En zo geschiedde.

Een uitgebreid traject volgde. Een gesprek in Amsterdam, een psychologische test (,,dan zit je anderhalf uur met een psycholoog te praten”) en een gezondheidsverklaring waren daar onderdeel van. Ook de familie werd doorgelicht. Uit 3500 aanmeldingen waren zij de eerst gekozen deelnemers.

De eerste draaidag van het derde seizoen was medio juni. ,,We konden de eerste 24 uur plannen”, vertelt Lotte. ,,We hadden plannen om in Bolsward te pinnen en dan op te splitsen, om vervolgens weer bij elkaar te komen.”

Een algemeen startschot werd echter niet gegeven. Lotte: ,,We kregen een telefoon en konden tussen vrijdag en maandag 12 uur gebeld worden dat het spel zou beginnen.” En wat doe je in de tussentijd? ,,Wachten”, is het simpele antwoord van Fred. ,,Je begint nergens aan, want ze kunnen elk moment bellen.” ,,Ja, wij zaten te wachten, maar ons ‘team’ ook”, vult Lotte aan. Uiteindelijk verliep het allemaal anders. Niks planning: op zaterdagochtend werden ze opgehaald door iemand van de productie en een cameravrouw. Alles achterlatend, inclusief telefoon. Fred: ,,Dat was sneu. Wij gingen zaterdag weg, maar we konden het niemand laten weten. Zaten de anderen tot maandag te wachten.”

Vanaf Made (Noord-Brabant) moesten ze hun weg vinden. Enige restricties: ze mochten niet naar het buitenland vluchten en mochten niet langer dan 48 uur op dezelfde plek blijven. Fred en Lotte zetten snel koers naar vertrouwd terrein: Friesland. Utrecht gold als noodzakelijke tussenstop. Daar moest een deel van een cijfercode opgepikt worden, die later in het spel nodig was. Daarna was het noordwaarts. In negen liften werd de provincie bereikt.

Oh, en ze mochten ook niet vertellen dat ze aan Hunted deelnamen om vervoer of onderdak te regelen. Lotte voerde vaak het woord, zette haar vriendelijkste glimlach op en zei: ,,Ik heb een gekke vraag: wij worden gezocht, maar we willen niet gevonden worden.” ,,Als iemand dan zegt: gekke vragen bestaan niet, ben je eigenlijk al binnen”, vertelt ze achteraf. De cameravrouw stond in eerste instantie verdekt opgesteld. Later volgde een korte, onvermijdelijke introductie. Slechts één keer kreeg het tweetal nul op het rekest en slecht één keer vroeg iemand waarom ze op de vlucht waren. ,,We hebben heel vriendelijk een bank overvallen”, was hun antwoord. Tussen de twaalf en vijftien adressen hebben ze aangedaan.

,,Dat vond ik het leukst”, zegt Lotte, ook over het liften. ,,Iedereen wil wel helpen.” Dat ging soms ver, vertelt Fred. ,,We zijn een stel tegengekomen dat op vakantie ging naar Mallorca. Mochten wij wel in hun huis slapen. En we kenden ze niet eens”, zegt hij lachend.

Het was aan de Hunters om de kandidaten via opsporingstechnieken -camerabeelden, telefoontaps- te vinden. Dat duurde wat lang, vonden de Friezen. Dus besloten ze hun achtervolgers ,,even te kietelen” door die avond bij Piet Paulusma in het weerbericht te verschijnen. Ze bezochten de weerman thuis in Harlingen en legden de situatie uit. ,,Dat vond ‘ie leuk”, meldt Lotte. ,,En hij wilde meteen alles voor ons regelen!”

De halte Bolsward was ook één waar ze met genoegen op terugkijken. In de stad waar ze jarenlang woonden wilden ze toch graag hét Bolswarder feest -Heamiel- meepakken. Om dit mogelijk te maken, werd de hulp van vrienden ingeschakeld. Er ontstond een groepsapp waarin de Hunters al snel rondgingen. Foto’s, nummerborden van auto’s en locaties werden gedeeld. ,,We wilden de rollen omdraaien”, vertelt Lotte. ,,Dat zij juist achterna werden gezeten.” Al snel konden de speurders Bolsward niet door of ze werden herkend. ,,Ze werden helemaal gek. We hebben ze achteraf gesproken en daar waren ze wel verbaasd over.”

,,Daar zie je op tv niks van”, gaat Lotte verder. Het is één van de redenen waarom ze besloot ‘Hunted praat’ in het leven te roepen. Iedere vrijdag kwam ze op haar YouTube-kanaal met een kijkje achter de schermen. Een terugblik op de vorige aflevering vanuit hun oogpunt en een stiekeme teaser naar de show van de volgende maandag. ,,Daar waren de programmamakers erg blij mee. Dat vergroot de geloofwaardigheid van het programma.”

Want sceptische vragen krijgt het tweetal ook wel eens. Is er niks ‘gescript’? Het blijft immers televisie. ,,Alles wat we gedaan hebben, hebben we zelf bepaald”, benadrukt Fred.

Hij strandde twee uitzendingen voor het einde door zich op te offeren. Lotte en hij zaten in een penibele situatie op een boerderij in Snikzwaag die omsingeld was met Hunters. Hij bleef binnen, zijn dochter kon in één van de zes ‘vluchtauto’s’ wegkomen.

Zij werd uiteindelijk letterlijk in het zicht van de haven gepakt. Het doel was om via de Noordzee Nederland te ‘ontvluchten’, maar ze werd uiteindelijk dobberend op een zeilbootje in de kraag gevat. Heel erg balen deed ze niet. ,,Als ik de finish zie, dan is het voor mij al geslaagd”, had ze zichzelf voorgenomen. Bovendien zijn ze een onvergetelijk avontuur rijker.

Nieuw online programma

Geïnspireerd door Hunted en het online programma Jachtseizoen én door de lol die ze beleefde in het vloggen, kwam Lotte tot een combinatie van die drie elementen. Dit leidt tot een nieuwe online show met ingrediënten van beide programma’s. Startpunt is Het Veerhuys in Bolsward. Vader en dochter vormen wederom een team en gaan op zoek naar Debbie en Iris, eveneens deelnemers aan Hunted. Het programma is binnenkort te zien op het YouTube-kanaal van Lotte.