FOTO’S | Winterfietselfstedentocht onder fraaie omstandigheden

REGIO - De vijfde editie van de Winterfietselfstedentocht kende bijzonder prettige weersomstandigheden.

Waar eerdere uitvoeringen nog wel eens geteisterd werden door extreme kou of een straffe wind, was het zondag prettig fietsweer. Het aantal uitvallers was daardoor op één hand te tellen en noemenswaardige ongelukken waren er niet.

,,Het kon met twee vingers in de neus, maar dat fietst wat lastig”, zegt organisator Eric Lansu lachend. Startpunt was de Elfstedenhal in Leeuwarden. ‘s Ochtends is het parcours door de gemeente gestrooid om zeker te zijn van goede omstandigheden.

1200 deelnemers verschenen aan de start, tweehonderd van hen deden de verkorte route over 90 kilometer, met start en finish in Sneek. Een kleine vijftig deelnemers legde de tocht steppend af.

Twee jaar geleden werd halverwege besloten de tocht stil te leggen vanwege de barre weersomstandigheden. ,,Dit soort jaren is ook lekker”, kijkt Lansu terug op de lustrumeditie. Vijftig fietsers werden gehuldigd omdat ze alle vijf edities hebben meegedaan. Onder de deelnemers dit jaar waren volgens Lansu ook veel Duitsers en Belgen. ,,En zelfs een aantal Noren en een Australiër.”

Wat vijf jaar geleden als een eenmalig evenement zou plaatsvinden, is volgens Lansu uitgegroeid tot een ,,waardevolle aanvulling” op de ‘ Elfstedenkalender’.

Foto’s: Wilfred de Bruijn.