Werkstraffen voor vechtpartij na Oktoberfeest Koudum

KOUDUM - Het Oktoberfeest in gemeenschapscentrum De Klink in Koudum op 22 oktober 2017 liep uit op een confrontatie met de politie. In de Klink was de sfeer volgens de aanwezigen vanwege een aantal vechtpartijen al ‘grimmig’. Buiten dreigde de situatie te ontsporen toen tientallen jongeren zich tegen de politie keerden.

Vanwege de opstootjes besloot de beveiliging het pand te ontruimen en werd de politie om assistentie gevraagd. Op straat keerde een deel van het publiek tegen de politie. Een politiehond werd ingezet, de agenten vormden een linie en er werden charges uitgevoerd. Uiteindelijk werden vijf verdachten opgepakt: drie inwoners van Stavoren (20, 22 en 25 jaar), een 24-jarige man uit Warns en een inwoner van Bakhuizen (24). De vijf moesten zich woensdag voor de politierechter verantwoorden omdat ze de politie hadden bedreigd, uitgescholden of omdat ze agressief waren geweest.

Rake klappen

De sfeer die nacht -in en buiten De Klink- werd op de zitting getypeerd als ‘grimmig’, ‘agressief’, ‘dreigend’. Rechter Klaas Bunk vatte wat hij beschouwde als de oorzaak van het escaleren van de situatie in enkele woorden samen: ‘Veel te veel drank’. Dat waren de meeste verdachten wel met hem eens. ,,Belachelijk gedrag”, zei een van hen. De agenten moesten alle zeilen bijzetten toen mensen probeerden vrienden te bevrijden die waren aangehouden. Er vielen rake klappen met de wapenstok.

Werkstraffen

Een van de verdachten was door een politiehond gebeten. De vijf moesten zich ‘de ogen uit de kop schamen’, stelde officier van justitie Leonie Potijk. Zij eiste werkstraffen van 40 tot 80 uur plus hetzelfde aantal uren voorwaardelijk. Rechter Bunk deed het anders: hij legde werkstraffen op van 30 tot 50 uur. In alle zaken legde hij een voorwaardelijke gevangenisstraf op van een maand. ‘Om te benadrukken dat ik dit absoluut niet tolereer’, aldus de rechter.

De zwaarste straf was voor een 25-jarige Starumer: hij kreeg een werkstraf van 60 uur plus een maand voorwaardelijk. Hij had een agent bij de keel gegrepen en de ruit van een politiewagen vernield. Een week voor de incidenten in Koudum had hij bij een Oktoberfeest in Witmarsum een beveiliger mishandeld. De man moet in totaal bijna 1000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Renze van der Sluis.