Zorg van de toekomst in Bloemkamp: een elektronische kat en virtual reality

BOLSWARD - Een doorkijkje naar de toekomst op het gebied van zorg: Virtual reality, een tafel vol snufjes en een pratende bloempot. Het is een deel van de ingrediënten van de e-healtweek. Patyna sloot deze vrijdagmiddag af in Bloemkamp.

De virtual reality-bril bijvoorbeeld. Zet ‘m op en je waant je op een tropisch eiland. Vissen zwemmen in het heldere water vlak langs de steiger. Een mogelijkheid om gebruikers licht te laten bewegen is er ook. De stapels hout en stenen die op de vlonder liggen kunnen met een ferme worp in het water gesmeten worden. En liefhebbers van de sneeuw en de bergen kunnen hun hart ook ophalen: een virtuele verhuizing naar deze omgevingen is snel gemaakt.

En het dient wel degelijk een doel, legt Femke de Jong uit. Gebruikers -dementerenden zijn de doelgroep- worden er rustig van. ,,De reacties zijn heel positief”, gaat ze verder. Verdeeld over vijf locaties in Friesland stalde ze vorige week haar gadgets uit. Zorgmedewerkers, maar ook cliënten en familie lieten zich informeren en maakten van de mogelijkheid gebruik de technieken te ervaren.

Tussen de uitleg van De Jong -adviseur Human Technology van Patyna- door, klinkt op de achtergrond steeds het gemiauw van een kat. Een mechanische, welteverstaan. Ook dit wekt een kalmerende reactie op bij dementerenden en Alzheimer-patiënten. ,,Oh, kijk. Hij gaat ook echt spinnen”, zegt een bezoekende medewerkster van Avondrust in Makkum als ze het ‘beestje’ oppakt.

Naast het virtuele huisdier staat een pratende bloempot. Tessa genaamd. Het lijkt vergezocht, maar ook deze elektronische kamerplant kan als hulpmiddel dienen. ,,Het is drie uur, vergeet niet je water te drinken”, klinkt het op een gegeven met moment met een computergestuurde stem.

Handzamer is de lepel, die ook op tafel ligt. Hier zit een soort handvat aan, waar een mechanisme in zit. De Jong pakt ‘m op en demonstreert ook dit voorwerp, waar Parkinson-patiënten voordeel bij kunnen hebben. ,,Hij beweegt met de trillingen mee”, legt ze haar toehoorders uit. ,,Het werkt goed met vast voedsel. Soep blijft lastig.”

Het is een greep uit de toepassingen waarvan sommigen al in gebruik zijn en anderen nog in de testfase zitten. Het Human Technology-team van Patyna, waar De Jong dus onderdeel van uitmaakt, is vorig jaar opgericht. Zelf is ze opgeleid als verpleegkundige en studeerde ze digitale innovatie. Een ideale combinatie voor deze soort toekomstgerichte zorg. ,,We zijn aan het rondkijken wat er al is en kijken wat het beste past bij de vraag vanaf de werkvloer. Het doel is om de medewerkers te ondersteunen en te zorgen dat mensen langer thuis kunnen wonen.”

Yme Gietema.