De Groene Weide wisselt van eigenaar

BOLSWARD - Achter de schermen zijn alle betrokken partijen al een tijd bezig, onlangs werd het definitief: vader en zoon Yke en Erik Kooistra nemen De Groene Weide over van Gerrie en Hilly van Dillen. Verder verandert er weinig.

,,Het blijft zoals het is”, zegt Erik Kooistra. ,,Wat goed is moet je zo houden. Als we verbeterpunten zien gaan we daar aan werken, maar dat is eerst niet aan de orde.”

Ook voor verenigingen die gebruik maken van de zalen -de biljartclub, de kaartclub- is er geen nieuws onder de zon: dat gaat allemaal door, evenals bestaande evenementen als de maandelijkse pubquiz.

,,Het wordt niet ineens de Gele Weide of Hallo Gerrie”, grapt zijn vader, doelend op de huisstijl van hun naastgelegen supermarkt. De overname staat gepland voor juli. Dan komt een einde aan het tijdperk Van Dillen, dat begon in 1961. Gerrie zelf blijft er rustig onder. ,,Er zijn geen opvolgers. En als de kans er dan is om het te verkopen..”

Ze laten de zaak achter aan bekenden: Roelof en Joke de Jong vormen per juli de bedrijfsleiding. Eerstgenoemde is al meer dan vijfentwintig jaar werkzaam voor De Groene Weide. ,,Dit moeten we doen”, was Roelofs gedachte nadat hij gevraagd was de leiding te nemen. Zijn vrouw was het daar snel mee eens. Beiden doen de horecawerkzaamheden nu naast hun vaste baan -hij is bakker, zij werkt in de zorg- maar dat verandert straks. ,,We hebben nu zo’n tien banen met z’n tweeën. Straks hebben we één waar we vol voor gaan”, schetst Joke treffend.

Voor de Kooistra’s is de overname geen onlogische. ,,Er is steeds meer overlap tussen de horeca en onze branche”, verklaart Yke. ,,Het loopt steeds meer in elkaar over”, vult zijn zoon aan. ,,En je hebt nu een horecagelegenheid die naast je staat. Eén en één moet drie worden.”

,,Wij hebben alles in huis qua food”, gaat Erik verder. ,,Al is horeca wel iets anders dan een supermarkt. Daarom zochten we ook mensen die passie voor de horeca hebben.”

Aan het enthousiasme van de nieuwe uitbaters zal het niet liggen. Met het bekendmaken van de overname maken alle partijen een einde aan de geruchtenstroom die op gang kwam. Parkeren, platgooien, appartementen: de tamtam draaide op volle toeren zo merkten ze. Ten onrechte, zo blijkt nu. ,,De Groene Weide is een begrip in Bolsward.”

Yme Gietema.