Winterse trimloop VV Makkum

MAKKUM - De 33e Wintertrimloop in Makkum werd op zaterdag 19 januari onder prachtig winters weer verlopen. Yke Zoetendal uit Joure was na 34.21 minuten afgetekend als eerste terug bij de finish op de Kleiweg.

De 243 deelnemers konden kiezen uit 5 km of de 10,2 km. Voor de jeugd varieerden de afstanden. In alle gevallen een uitdagend parcours wat de lopers door het dorp, over de zeedijk en haven, het natuurgebied en over het strand voerde. Wederom prima georganiseerd door de VV Makkum en haar 45 vrijwilligers die op alle mogelijke kruisingen en wegen de deelnemers de juiste kant op sturen.

Een opvallend positief aspect, die luxe aan vrijwilligers, onder de vele loopevenementen die er tegenwoordig worden georganiseerd. 33 jaar geleden verliep dit niet op huidige schaal. Een veel smaller deel van de samenleving waagde zich aan loopwedstrijden. Man van het eerste uur, Sjirk Rolsma was er in 1986 al bij. De trimloop werd opgezet als winteractiviteit voor de jeugd van VV Makkum.

Dit jaar geeft hij het organiseren met een gerust hart over aan de collega’s van het organiserend comité. Ook Rolsma roemde de inzet van de uitgebreide schare vrijwilligers en omschreef zijn eigen inzet als een radertje in de molen. Alleen met elkaar kan ieder jaar een mooie loop worden georganiseerd en dat zal de komende jaren ook gerust doorgaan.

Tegenwoordig is hardlopen erg populair. In Makkum is de Loopgroep Makkum al weer een aantal jaar actief en trekt nog steeds nieuwe leden. Nieuw dit jaar was een beginnersgroep die specifiek getraind zijn om de Makkumer Wintertrimloop te bedwingen. Onder leiding van Klazien Bijlsma en Silvio Theunissen zijn zij in enkele maanden klaargestoomd. Ook zij haalden allen zijn of haar doel, de 5 km.

Ieder naar eigen vermogen. Met deelnemers uit een groot deel van de provincie en zelfs van daarbuiten is Makkum een zekerheid op de derde zaterdag van januari. Er zijn niet veel wedstrijden die meer dan 30 jaar oud zijn. Makkum heeft dan ook een vaste plek gevonden in de hardloopkalender.

De start om 11:00 uur geldt voor alle afstanden. Dat betekent dat de 5 en 10 km op een andere locatie starten dan de jeugdafstanden. De deelnemers aan de lange afstanden konden op diverse plaatsen de nodige aanmoediging ontvangen van bekenden of liefhebbers. De jeugd vertrekt richting de Houtmolen en haven en keert na een rondje dezelfde route terug naar de finish. Aangemoedigd door ouders en familie.

Deze mooie zaterdagochtend werd door velen gebruikt voor een wandeling door het dorp waar op meerdere plaatsen de deelnemers langs snelden. De route door de Middenwaard en het strand waren door het winterse weer mooi hard opgevroren. De gladde delen door de vorst moesten hier en daar vakkundig ontweken worden en de koude zuidoostenwind gaf de terugreis vanaf het strand extra motivatie om snel naar de warme chocolademelk en snert in de kantine van de VV Makkum te rennen. Onder de deelnemers werd een breed scala aan prijsjes verloot. Beschikbaar gesteld door de sponsoren.

Zo kon menig deelnemer, jong of oud, snel of recreatief loper thuiskomen met een leuke prijs. De winnaars per afstand werden na afloop in het zonnetje gezet, net als scheidend organisator Sjirk Rolsma. Volgend jaar volgt de 34e editie, ongetwijfeld weer met een ruime deelname. De strakke organisatie en het mooie parcours verkoopt zichzelf onder het groeiend legioen hardlopers.

Foto’s en uitslagen op vvmakkum.nl.

Jetze Genee.