Peter Karstkarel geeft lezing in Museum Hindeloopen over grafcultuur in Fryslân

HINDELOOPEN - Peter Karstkarel geeft zondag 20 januari een lezing grafcultuur in Fryslân in Museum Hindeloopen.

De (kunst)historicus, neerlandicus en architectuurkenner neemt de bezoekers vanaf 15.00 uur mee op reis langs kerken en kerkhoven.

Peter Karstkarel en zijn vrouw Klaske zagen enige jaren geleden op het kerkhofje van Brongerga, naast de imposante grafkelder van de familie Van Limburg Stirum, een klein zerkje met het simpele opschrift ‘Dag, mijn lieve moeder’. Verder niets. Hun belangstelling voor de grafcultuur werd hierdoor gewekt. Een jarenlange reis langs honderden kerken, kerkhoven en begraafplaatsen in Fryslân volgde en in 2015 verscheen hun gelijknamige boek over de grafcultuur in Fryslân.

Tijdens de lezing komt zowel de grafcultuur in als buiten de kerk komt aan bod. In de kerken zijn bijvoorbeeld veel bijzondere oude zerken en rouwborden bewaard gebleven. Maar ook op de kerkhoven zijn genoeg interessante herinneringen te vinden om even bij stil te staan. Denk aan familiebegraafplaatsen van de elite, graven van bekende Friezen, bestuurders en kunstenaars, maar ook van personen met gewone beroepen, mits vermeld op hun graf.

Er is grafpoëzie die soms een glimlach opwekt, tot vertedering leidt of juist tot nadenken stemt. En emotie is er ook in andere vormen. Zoals bij het lezen van in steen gebeitelde drama’s schipbreuk, epidemieën, kindersterfte, oorlog, verkeer, geweld en schaatsongelukken.

Museum Hindeloopen, zondag 20 januari, 15.00 uur.