Tegeltableau in Workum als herinnering aan voorstelling Jammerlijck Klaachlied

WORKUM - Op het kademuurtje vlakbij de oude zeesluis in Workum hangt sinds kort een tegeltableau. Dit ter herinnering aan Een Jammerlijck Klaachlied, een voorstelling in het kader van het Under de Toer-project die begin juni werd opgevoerd.

Schrijver Frits Boersma liet het tableau maken door Koch Pottery in Workum. Hierop is het droeve lot van Hendrik Pruyt -het vertrekpunt van de voorstelling- afgebeeld. Binnenkort wordt nog een informatiepaneel met de geschiedenis geïnstalleerd.

,,Ik vind dit een mooi aandenken aan het culturele jaar en van een van de Under de Toer projecten. Maar vooral ook zie ik het als een pendant van het beeld van de Stenen Man in Harlingen. Terwijl dat monument de dijkwerken van Caspar de Robles roemt, vertelt dit tegeltableau de andere kant van het verhaal: de strijd voor de geloofsvrijheid. Spanje kent een rijke traditie wat tegeltableau's betreft. Op talrijke plaatsen memoreren ze belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Workum kent ook een rijke aardewerk- en tegeltjestraditie. Dit project over de Tachtigjarige Oorlog vormde een mooie aanleiding om die traditie uit te laten komen op dit herinneringstableau”, aldus Boersma.