Jaaroverzicht | Juni: Oliekoekenplons en Hanzefestival

Het jaar nadert zijn einde. Tijd om terug te blikken. Want wat gebeurde er ook allemaal weer in 2018? Een cultureel jaar, een sportief jaar en een jaar met politieke wisselingen van de wacht. Een overzicht met belangrijke of opvallende gebeurtenissen per maand.

De kroon op juni was ook dit jaar weer voor het Heamielfestival. Vier schitterende, zonnige dagen met een ‘werelds’ thema. Heakeninginne Tecla Hettinga en haar hofdames Nina Visser en Nienke Hettinga waren vier dagen lang het stralende middelpunt.

Terug van weggeweest was de Oliekoekenplons. Een schot in de roos, zo bleek. De ingrediënten: een vijf meter hoge schans, zelfgemaakte voertuigen en een bel die boven het water bungelt. De opdracht is simpel: zo snel mogelijk een slinger aan de bel geven. 25 tweetallen waagden zich met wisselend succes naar beneden.

Waar Heamiel de kroon op de maand was, gold het Hanzefestival als luxueuze opening. Bolsward waande zich de eerste zaterdag van juni voor een dag in de Middeleeuwen tijdens het festival, dat ook dit jaar weer groeide in opzet- en populariteit. Oude ambachten, rondlopende dieren en andere attracties vulden het programma.