ADVERTORIAL I Overhemden: alle pasvormen op een rij

Overhemden hebben verschillende soorten pasvormen. Elk type man heeft een andere pasvorm. Mannen die slank zijn hebben een getailleerd model nodig. Mannen met een buikje doen er verstandig aan om een rechter model of een comfort model te nemen.

Vroeger was het simpel. Toen had je twee verschillende pasvormen; regular fit (recht model) en slim fit (getailleerd model). En nog meer terug in de tijd was er maar één pasvorm: de rechte pasvorm. Alhoewel dat er niet altijd heel sjiek uitzag. 

Tegenwoordig hebben merken als Seidensticker en Eterna wel zes pasvormen. Van super slim fit (zeer sterk getailleerd) tot comfort fit (borstomvang kleiner dan de buikomvang, dus voor mensen met een buikje). In dit artikel worden alle pasvormen van overhemden uitgelegd. Interessant? Lees dan verder. 

Hoe was dit vroeger? 

Vroeger was het makkelijker. Een overhemd had één pasvorm. Je kocht dan een overhemd op basis van boordmaat. En wist dan vrij precies hoe het overhemd zou vallen. Het model was recht gesneden. Je trok het overhemd aan en als het te wijd was, liet je het vermaken d.m.v. coupenaden aan de achterzijde van het overhemd. Pas later kwamen de getailleerde modellen. 

We beginnen met de meest getailleerde variant. 

Super slim fit overhemden

Overhemden die zeer sterk getailleerd zijn, worden super slim fit overhemden genoemd. Het overhemd heeft een zeer strakke pasvorm en sluit nauw aan het om lichaam. Overhemden met een super slim fit pasvorm zijn geschikt voor gespierde mannen. Je borstkas is vele maten groter dan de omvang van je buik of taille. Zelfs voor slanke mannen is dit vaak niet de juiste keus omdat zij een meer rechte bouw hebben (weliswaar slank) maar niet als een omgekeerde pyramide. 

Slim fit overhemden 

Overhemden die sterk getailleerd zijn, worden slim fit overhemden genoemd. Een slim fit overhemd is het meest bekende overhemd. Regelmatig vragen mannen hiernaar. Het overhemd heeft een strakke pasvorm en sluit mooi aan om het lichaam. Niet te strak zoals de super slim fit en ook niet te wijd zoals de wijdere modellen. Belangrijk! Let op de maatvoering. Het ene merk hanteert een slimmere variant dan de andere. Kijk altijd naar de maattabel. Mannen die atletisch zijn en mannen met een beginnend buikje kiezen vaak voor de slim fit variant. Ook zijn er verschillende merken die een overhemd als slim fit aanduiden terwijl dit eigenlijk niet zo is. 

Tailored fit overhemden 

Overhemden die sterk tot licht getailleerd zijn, worden tailored fit overhemden genoemd. Dit overhemd is geschikt voor mannen die slim fit te strak vinden en modern fit te wijd. De overhemden zitten er qua pasvorm precies tussen in. Eigenlijk omvat een tailored fit zowel de Modern Fit als de Slim fit. Het shirt is “getailleerd” ofwel tailored. Dit betekent voor ieder merk iets anders en het is daarom lastig vergelijken. 

Modern fit overhemden 

Overhemden die licht getailleerd zijn, worden modern fit overhemden genoemd. Een andere benaming van modern fit is de normale fit. Deze overhemden zitten tussen een recht model en slim fit in. De overhemden zijn geschikt voor mannen met een buikje of voor mannen die houden van een overhemd dat niet te strak zit. De modern fit was in essentie de eerste fit die na het rechte model kwam. De fit was namelijk “modern” - men noemde het modern omdat het afweek van de immer rechte vorm. 

Regular fit overhemden 

Overhemden die niet getailleerd zijn, worden regular fit overhemden genoemd. Een andere benaming voor regular fit is classic fit. Dit is de oudste pasvorm die er is, maar dagelijks door vele mannen wordt gedragen. Overhemden met een rechte pasvorm zijn geschikt voor mannen met een ‘wat’ grotere buik of voor mannen die van veel bewegingsvrijheid houden. De naam classic komt van het woord klassiek en geeft aan dat dit de pasvorm van weleer is geweest. 

Comfort fit overhemden 

Overhemden die niet getailleerd zijn, worden comfort fit overhemden genoemd. De comfort fit overhemden vallen juist breder in buikstreek in vergelijking met de borst. De overhemden met een comfort fit pasvorm zijn geschikt voor mannen die willen genieten van optimale bewegingsvrijheid of voor mannen met een buikje. 

Dit zijn de pasvormen van overhemden onder elkaar. Deze benamingen worden het meest gebruikt. Er zijn overhemd merken die een andere benaming aan de pasvorm van het overhemd geven. Een voorbeeld hiervan zijn overhemden van het merk Eton. Zei noemen de modern fit (licht getailleerd), de contemporary fit (licht getailleerd).  

Kijk voor alle overhemden en pasvormen eens op de website overhemden.com. Een volledige collectie herenkleding online. Mocht je tijdens het shoppen twijfelen over de juiste pasvorm, druk dan op de maattabel of stel de vraag aan de experts op de website.