Hinke van der Werf vertelt in Wommels over paardenrace van 1000 kilometer door Mongolië

WOMMELS - ‘Waar ben ik aan begonnen?’, dacht Hinke van der Werf uit Dearsum toen zij op 9 augustus van dit jaar misselijk en overgevend op het eerste horsestation op de steppe in Mongolië aankwam.

verpleegkunde docente/onderzoekster - reed als één van de 43 internationale ruiters mee in de Mongol Derby, een race over 1000 kilometer die binnen tien dagen moest worden afgelegd op lokale half-wilde paarden van de Mongoolse nomaden.

De route is niet uitgezet zodat deelnemers zelf hun weg op de steppe moeten vinden. Deze derby is gebaseerd op het legendarische post-systeem van Djengis Khan waarbij boodschappers van de Khan snel door het Mongoolse rijk konden rijden door hun paarden te wisselen op de wisselpunten.

Eén geworden met de Mongoolse nomadencultuur, de wilde paarden en rijdend op haar eigen overlevingskracht eindigde Hinke als zevende in deze race, terwijl ze de eerste dag als laatste aankwam. Tevens werd ze beloond met de prijs voor het beste Horsemanship, wat haar tot een ‘rijk’ mens maakte.

Het geldbedrag dat zij met haar deelname bij elkaar heeft gereden schonk ze aan Artsen zonder Grenzen.

Op zondag 9 december om 15.00 uur geeft Hinke een lezing in it Tsiispakhûs in Wommels. Ook de opbrengst hiervan (entree: vijf euro) gaat naar het goede doel.