Glazen Huis aan Snekerweg in Bolsward

BOLSWARD - De landelijke Glazen Huis-actie mag dan wel niet doorgaan, in Bolsward is sprake van een lokale variant.

Janke Kort, Janny Struiksma en Corrie Terlouw zetten zich vanaf vrijdag twee weken lang in voor het goede doel. Zij doen dit door kerststukjes en kerstbomen te verkopen, vanuit de kas -het ‘glazen huis’- op het erf van laatstgenoemde. Naast de verkoopplek aan de Snekerweg 2 is tevens het ‘ateliertje’, zoals de dames hun werkplek liefkozend noemen.

Hier staat een grote hoeveelheid en variatie aan materialen om te boetseren tot fraaie kerstversieringen. Dennenappels, kastanjes, boomstronken en bladeren: het bos lijkt een onuitputtelijke aanvoerbron. ,,En wij zien overal wat in”, verklaart Corrie de aanwezigheid van alle puzzelstukjes.

Het is voor het vijfde jaar dat het trio zich inzet voor het goede doel. Dit jaar World Servants en Blessed Generation. En het wordt steeds drukker op de boerderij net buiten de stad. ,,Het is ontstaan vanuit een workshop”, legt Janny uit. ,,Mensen vroegen: is dit ook te koop?” Dat moest toch mogelijk zijn, was de gedachte. En zo begonnen ‘de drie famkes’ een half decennium geleden met de verkoop van kerststukjes. Een jaar later kwamen daar ook kerstbomen bij. ,,En vanaf het derde jaar hebben we ook op de kerstmarkt in de stad gestaan.”

En met effect. Klanten komen vanuit de hele regio naar Bolsward voor de versierselen. Met het geld werden al verschillende doelen gesteund. ,,Zo hebben we voor een dovenschool in Uganda ramen, horren en licht geregeld”, geeft Corrie als voorbeeld. Dat laatste is belangrijk omdat het lastig gebarentalen is in het donker. ,,En omdat we nog geld over hadden, hebben we ook voor bedden gezorgd.”

,,Hier doe je het voor”, dachten de dames bij het zien van de ‘voor- en na-foto’s’. ,,En we maken van niets iets”, is de gedachte. Kosten hebben ze nauwelijks. In de eerste plaats omdat ze zelf de natuur intrekken voor hun materialen, maar ook lokale ondernemers steunen het project. Een simpel voorbeeld: de basis van sommige kerststukjes bestaat uit een rol waar vloerbedekking op heeft gezeten. ,,Die komt van De Boer”, aldus Corrie, doelend op de interieurzaak in Bolsward. ,,En als de bladeren vallen, zijn we er als de kippen bij.” Voor Janny is het dan ook niet vreemd dat ze na een rondje fietsen met haar man thuiskomt met uitpuilende fietstassen gevuld met kastanjes.

De dames zijn al vanaf maart bezig. ,,Sorteren, bedenken..We hebben iets voor elke beurs. Zo willen we de drempel laag houden.”

De arbeidsethos wordt de laatste weken stevig opgevoerd. ,,In november waren we vier avonden per week bezig.” Vanaf volgende week is de kas zes dagen geopend, daarbij ondersteund door familie en vrienden. ,,We doen het echt samen”, benadrukken de initiatiefnemers. Groot bijkomend voordeel: ,,Het is heel leuk om samen bezig te zijn. We hebben veel lol.”

Yme Gietema.