Toch verlichting in binnenstad Bolsward

BOLSWARD - Een spoedoverleg, een ingediende claim, maar ook iets van een oplossing: de verdwenen verlichting in Bolsward houdt de gemoederen bezig.

Het overleg was er vorige week tussen de gemeente Súdwest-Fryslân en de Vereniging Ondernemend Bolsward (VOB). Fer Grijmans is voorzitter van laatstgenoemde club. Hij komt met de mededeling dat er deze week verlichting in de binnenstad komt. ,,In de bomen aan de Appelmarkt, maar ook het stadhuis”, vertelt Grijmans. Het rijksmonument wordt door de gemeente van binnenuit verlicht, zelf zorgt de VOB voor belichting op de buitenkant.

,,We hebben woensdag een offerte ingediend en daarmee is de gemeente vrijdag akkoord gegaan”, legt de voorzitter uit. Marten Hylkema, van het Bolswarder MHB Event Facilities, kwam na overleg met de gemeente tot een passende oplossing. Maandag begonnen die werkzaamheden. De huur van de verlichting komt voor rekening van de gemeente.

Wat blijft staan is de geleden schade. Ambtenaren van Súdwest hebben bij de herinrichting van de Appelmarkt een aantal bomen omgezaagd waar verlichting van de VOB in hing. ,,Die hadden wij nog niet afgeschreven”, aldus Grijmans. ,,Wij zijn niet tijdig geïnformeerd. Als je iets kapot maakt van een ander, moet je dat wel fatsoenlijk oplossen.” De VOB heeft een claim van 20.000 euro ingediend bij de gemeente. ,,Dat bedrag is geraamd op de kosten voor vervangende verlichting.” ,,We hebben de claim in behandeling”, verzekert woordvoerder Louis Westhof.

Dan zijn er nog de bogen. Ook die zijn bij de metamorfose van de binnenstad gesneuveld. Althans: de aansluitingen. ,,Daar durft niemand zijn handen aan te branden”, zij VOB-lid en ondernemer Niels Engelmoer daar eerder over.

Bolsward zal het deze winter dus zonder de verlichte halve cirkels over de gracht moeten stellen en mogelijk komen ze nooit meer terug. Bij de herinrichting van de Appelmarkt is namelijk een lichtplan gemaakt door Súdwest-Fryslân zonder de bogen. Grijmans kan daar mee leven: ,,De bogen zijn wel mooi, maar wat ons betreft niet heilig.”