Muzieklessen voor volwassenen: ‘Muziek maken is geschikt voor iedereen’

TJERKWERD - Muziek maken is geschikt voor iedereen. Dat vindt dirigerend musicus Guus Pieksma. Hij heeft een project in leven geblazen waarbij iedere volwassene de kans krijgt om muziek te maken.

Deze keer organiseert hij, in samenwerking met Fanfare Eensgezindheid Tjerkwerd, het volwassenenproject. Voor aspirant-muzikanten die nooit de stap hebben durven zetten. Deelnemers van elk niveau zijn namelijk welkom om deel te nemen aan dit project.

Pieksma is regionaal actief in de HaFaBra-wereld. HaFaBra staat voor harmonie, fanfare en brassband. Hij geeft muziekles en dirigeert verscheidene orkesten in de provincie. ,,Er heerst een soort ouderwetse gedachte over het woord ‘korps’. Die wil ik weghalen omdat het juist helemaal van deze tijd is. Het gaat namelijk lang niet alleen over de muziek die je speelt, het sociale gedeelte is minstens zo belangrijk.”

,,Omdat veel mensen wel iets met muziek willen doen, maar het ‘spannend’ vinden om midden in een ervaren orkest te stappen, proberen wij de drempel te verlagen of zelfs weg te halen. De enthousiaste toekomstige muzikanten krijgen tien weken lang, elke week een les. Deze lessen zijn vooral gericht op het leren van de basisvaardigheden van het bespelen van het instrument en het samenspel. Het gaat hier dus niet over individuele lessen, maar over groepslessen waarbij het plezier maken met muziek wordt gemixt met een boel gezelligheid.”

Anne-Greet Schrichte, deelnemer van hetzelfde project in Sneek, is laaiend enthousiast: ,,Sinds een klein jaar speel ik op de bariton, dit is geweldig om te doen. In het begin lukte het me niet eens om een geluid uit het instrument te krijgen. Sneller dan verwacht kon ik al wat deuntjes spelen, dat zorgde voor meer motivatie. Wat eerst ‘moeilijk’ was, is nu ‘makkelijk’. Je merkt echt dat je persoonlijke progressie maakt en dat zorgt voor een gevoel van trots. Het is zo mooi om met elkaar te spelen, je wilt steeds meer leren en trekt je zodoende op aan het niveau van de rest van de groep. Het motiveert ontzettend. Van samen muziek maken word je enthousiast en blij. Zo enthousiast dat ik dit project aan iedereen kan aanraden.”

Conclusie is dus dat iedereen muziek kan maken en daar ook erg veel plezier aan kan beleven. Tot nu toe zijn er volgens Pieksma louter positieve reacties en gaat een groot deel van de starters door met muziek maken. Geïnteresseerden in dit project kunnen voor vragen en informatie terecht op fanfare-eensgezindheid.nl.