COLUMN | Dan liever de lucht in

Kanonneerbootcommandant Jan Van Speijk zei het in 1831 al toen hij bij Antwerpen zijn boot op blies om uit handen van de opstandige Belgen te blijven: “Dan liever de lucht in”. En dat is nu precies wat ze bij SC Bolsward ook van plan zijn. De club heeft samen met de Duitse grootgutter Aldi het plan ontwikkeld om op het dak van de nieuw te bouwen winkel en parkeergarage een voetbalveld te realiseren.

Die nieuwe winkel moet komen op de plek van het voormalige CAB-veld en dat veld zelf gaat dan de lucht in. Een ambitieus plan en gedurfd ook, maar niet helemaal uniek. Zo voetballen de spelers van voetbalclub De Meern bij Utrecht al op het dak van Ikea en speelt Ajax in de Arena natuurlijk gewoon op het dak van de parkeergarage.

Het is dus geen luchtfietserij. Het kan gewoon en het is onderdeel van een door de club ontwikkeld groter plan om sportpark Het Bolwerk grondig te renoveren, inclusief de aanpak van de verkeerssituatie rondom het park. Kosten 10 miljoen euro, maar daar is al 7 miljoen van binnen.

Een prachtig mooi plan dus, dat de politiek zomaar in de schoot geworpen krijgt. De bal ligt nu bij hen, maar dit is een kans voor open doel. Ze hoeven alleen maar te scoren door te zorgen dat het plan niet verzandt in ellenlange procedures. Dan kan in september van dit jaar de eerste paal voor het nieuwe Bolwerk de grond in.

Max van den Broek.