Bolsward krijgt een dierencrematorium

BOLSWARD - Leo Bekema keek maandagochtend toe hoe de eerste paal van het nieuw te bouwen dierencrematorium Domesticus in Bolsward werd geslagen. Bekema start de onderneming samen met zijn zoon Rudy op industrieterrein De Marne.

Het betekent een opmerkelijke carrièreswitch voor beiden. Leo zit al 43 jaar in de bouw, Rudy verdient zijn brood in de staalconstructies. Die gezamenlijke ervaring komt eerst nog goed van pas: vader en zoon gaan het pand zelf bouwen en daarna zelf bestieren.

Domesticus biedt straks -de verwachte opening is in het najaar van 2019- een totaalpakket voor het cremeren van huisdieren aan. ,,We zijn vernieuwend in de regio Friesland omdat we naast individuele crematies ook collectieve crematies aanbieden en over een eigen strooiveld beschikken waar de as kan worden uitgestrooid. We hebben diverse afscheidsruimtes om op een respectvolle manier afscheid van het huisdier te kunnen nemen”, zo legt Bekema senior uit. ,,We zijn al anderhalf jaar bezig. We hebben eerst een haalbaarheidsonderzoek gedaan en er is steeds meer markt voor”, zo gaat hij verder. ,,Het huisdier lijkt steeds meer een onderdeel van het gezin te worden.”

Hij werd op het idee gezet na de bouw van een humaan crematorium in Oudehaske. ,,Toen maakte iemand een opmerking: dit zou voor dieren ook wel wat zijn.” Bekema deed eerst weinig met die opmerking, totdat de kat van de familie overleed. Hij merkte de impact. ,,Toen heb ik tegen mijn zoon gezegd: is dit niet wat voor ons? Zo is het balletje gaan rollen”, vertelt hij.

Na de benodigde vergunningen (,,dat kost veel doorzettingsvermogen”) te hebben verkregen, is Bekema blij dat er nu eindelijk gebouwd kan worden. ,,Gelukkig wel. We willen graag los.”