Kortebaanwedstrijd Workum door ijskoud water: ‘Lekker hoor!’

WORKUM - ‘Lekker man.’ Een deelnemer aan de kortebaanwedstrijd op de ijsbaan van Workum lacht er bij nadat hij al klunend de ijsbaan over is gerend. De ijsbaan van water wel te verstaan. Net te voren is iemand in het ijskoude water gevallen. Die kijkt wat minder lekker.

Want dat was ook niet de bedoeling van de allereerste Nederlands Kampioenschap kortebaanwedstrijd van heel Nederland op 1 januari 2019: het moest een wedstrijd boven het water worden en niet erin. Dat het voor sommigen toch gewoon de nieuwjaarsduik oude stijl werd, was vooral te wijten aan de wil om te willen winnen. Omstanders, die het in de barre wind al amper warm kregen, zagen op grote afstand de deelnemers door het water rennen op weg naar de finish. Her en der struikelde daarbij iemand nogal eens. En dus eindigde menigeen toch nog met een nat pak.

IJsclub Workum kwam als eerste ijsclub op het idee van het open NK kortebaanwedstrijd. Door middel van dit ludieke evenement wilden de organisatoren de jarenlange samenwerking vieren. En tonen wat er allemaal kan op de multifuncionele ijsbaan die ook geschikt is voor meerdere buitensporten. Het werd een kortebaanwedstrijd, maar gekoppeld aan het idee van de welbekende nieuwjaarsduik. De bedoeling was dat de deelnemers 100 meter sprintend door het water aflegden, dat op kniehoogte stond. In de afvalrace was net als vroger vleesprijzen te winnen. De winnaar ging er verder met de Zilveren Brijlepel vandoor.