Vernieuwde kaatskantine geopend (+foto's)

Bolsward -   De compleet verbouwde kantine annex buurthuis van Kaatsvereniging Bolsward en Buurtvereniging De Blauwpoort werd vrijdag feestelijk geopend.

Dit gebeurde door het onthullen van een bord bij de ingang door een mix van oud en jong van zowel de kaatsvereniging -door Koos van der Veen en Tijmen Bijlsma- en van de buurtvereniging door Mevr. H. Sikkes en Joyce Brattinga. De samenwerking tussen De Blauwpoort en de KV Bolsward is een feit.
De samenwerking tussen beide verenigingen begint heel voorzichtig. ,,Mogen wij de kantine wel een keer gebruiken?”. ,,Ja dat is goed, maar mogen wij dan de speeltuin tijdens wedstrijden gebruiken?” ,,Ja dat is goed.” De Blauwpoort had regelmatig gesprekken met de gemeente. Een onderkomen zoals dat van de kaatsvereniging dat was toch niet buurthuiswaardig. Geen inpandige wc. Geen wc voor invaliden. Geen centrale verwarming en geen dubbele ramen. Daar moest verandering in komen. In 2012 werd er asbest in het dak van de kantine geconstateerd. Het dak moest er af. Alles kwam vanaf dat moment in een stroomversnelling. Er kwam een bouwcommissie. De bouwcommissie ging voortvarend aan de slag. Nadat het dak was vervangen werd de hele kantine van binnen gestript. Het gebouw werd geïsoleerd, er kwam cv, een inpandig toilet dat ook voor invaliden toegankelijk is, de bar werd verplaatst, een compleet nieuwe verlichting werd geplaatst en de pui werd voorzien van openslaande deuren en dubbel glas. Ook aan de energievoorziening werd gedacht. Er kwamen zonnepanelen. Deze compleet nieuwe inrichting kon alleen maar tot stand komen met behulp van bijdragen van derden en deze waren bereid bijdragen te geven uit potjes waar je als kaatsvereniging geen gebruik van kunt maken, maar als buurtvereniging wel. Dit waren de gemeente Súdwest-Fryslân, de Rabobank, het Fonds Bolsward-Dronrijp, de HNCE-stichting, Het Weeshuis, het Sint-Anthony Gasthuis en enkele particulieren. Met nog een bijdrage van de Blauwpoort en de kaatsvereniging konden de materialen worden bekostigd. Het werk is grotendeels uitgevoerd door de bouwcommissie. Niet lullen, maar poetsen. Zij hebben samen duizenden uren gestoken in de verbouwing. Het gaat om Simon Brattinga, Piet van Zuiden, Frans Boersma, Bauke Cuperus, Jan Rijpma, Frans Boersma en Clara Houtsma. Na de opening werd een demonstratie gegeven door showband Hollandia op het kaatsveld. Vervolgens werden de kaatsmuren ‘gedoopt’ door een aantal jeugdleden van de kaatsvereniging door waterballonnen stuk te gooien op de kaatsmuur. Na de doop kregen de muren de naam: de Janneke Pagels Muorren. Zij was de drijvende kracht achter de realisatie van de kaatsmuren in Bolsward. Door een viertal dames werd een demonstratie gegeven van het snelgroeiende Wall Ball, oftewel muurkaatsen.