HL 90 te water gelaten in Workum

WORKUM - De HL90 is door Carel Römelingh voor een symbolisch bedrag geschonken aan Stichting de Staverse jol. De HL90, it Seeblomke, uit 1901 is gebouwd op de Wildschut Werf in Gaastmeer. Zondag werd de boot in Workum te water gelaten.

 Precies een jaar geleden, tijdens de schippersvergadering van Visserijvereniging Workum, werd aan Henk de Jong, voorzitter van Stichting de Staverse jol, symbolisch een cheque overhandigd. Deze cheque symboliseerde het bedrag die de Jonge vissers onder Zeil met de verkoop van geschonken tweedehandsspullen dat seizoen hadden verdiend. Een bedrag van maar liefst € 1000 werd binnengehaald. De geweldige inzet van de jonge vissers was een mooi startsein om de restauratie voor de HL90 op gang te zetten. Met de bijdrage van diverse fondsen (Stichting Woudsend, Rabobank, VSB fonds, Stichting Ritske Boelema en Streekwurk) is het mogelijk gemaakt om de restauratie te volbrengen. De restauratie werd gedaan door Ivor van Klink op Scheepstimmerwerf de Hoop.
Het harde werken loont, want een prachtig stukje erfgoed 'een pareltje van de Zuiderzee', is weer varende. Nu, een jaar later, wordt er met de HL90 gevist tijdens de Visserijweek in Workum. Tijdens de Visserijweek in de herfstvakantie wordt er op de twee Staverse jollen van de stichting door jongeren gevist onder zeil, zoals dat vroeger op de Zuiderzee gebeurde