De Derde Gang viert jaarbestaan

Bolsward - Vrijdagavond 25 november wordt het een feest van eten, drinken en muziek op de Burgemeester Praamsmalaan 32 in Bolsward. De Derde Gang bestaat een jaar en dat wil Chantal Akkus, de vrouw achter deze onderneming, vieren.

Chantal heeft na het behalen van haar koksdiploma in 2001 in verschillende horecagelegenheden gewerkt als gastvrouw. Ze kwam al snel tot de conclusie dat het werken binnen de vier muren van een keuken haar niet genoeg voldoening gaf. ,, Ik miste het contact met de mensen, dat ik als gastvrouw wel had. Toen ik zwanger was van mijn eerste kind, besloot ik het roer om te gooien. Ik heb een opleiding tot onderwijsassistente gedaan. Omdat ik niet genoeg uren had in het onderwijs ben ik daarmee gestopt. Ik kreeg een baan in verzorgingshuis Huylckenstein als gastvrouw, maar ging daarnaast meer en meer werken in de keuken. Huylckenstein bood me een opleiding van een jaar aan als zelfstandig werkend kok. Daarna heb ik in verschillende horecakeukens gestaan, de laatste was in Het Weeshuis in Bolsward. In die periode begon ik te bedenken dat ik het anders wilde doen. Hoe leuk het zou kunnen zijn om zowel gastvrouw als kok te zijn, maar dan bij mensen op locatie. Dus kok aan huis. Ik ben toen gestopt met werken bij Het Weeshuis en heb al mijn tijd in het opstellen van een ondernemingsplan gestopt. Op een gegeven moment moest ik bij mijn concurrenten kijken en heb daarvoor Barry Diphoorn van Lewinsky opgebeld. Ik had een aantal vragen voor haar met betrekking tot mijn ondernemingsplan en heb haar gevraagd of ze die wilde beantwoorden en dat wilde ze. Ook had ik op haar Facebookpagina gezien dat ze personeel zocht, dus heb ik ook meteen gesolliciteerd met het idee dat ik voor haar kon werken als het rustig was bij De Derde Gang." Verschillende gezelschappen ,,Ik kook voor verschillende gezelschappen. Dit kan uiteenlopen van een diner voor twee, tot een bruiloft van tweehonderd mensen. Ik vraag altijd of ik rekening moet houden met allergieën of diëten en of er producten zijn die men echt niet lust. Met die informatie ga ik aan de slag en wordt het menu een verrassing voor de gasten aan tafel. Ik kook zoveel mogelijk met streekproducten en zonder pakjes of zakjes. Het voorwerk, zoals snijden, doe ik thuis. Maar het bereiden van de gerechten gebeurt bij de mensen thuis of op een door de klant gekozen locatie. Dat is soms dus best improviseren, want niet iedereen heeft een grote keuken. Ik doe alles zelf, van serveren tot het netjes en schoon achter laten van de keuken." Naast het koken bij mensen thuis, geeft Chantal ook kookworkshops op de laatste donderdag van de maand met iedere keer een ander thema. Op de overige donderdagen is er gelegenheid tot 'Schuif gezellig aan' op de Jongedijk 12 in Nijland. Een eet- en beleefavond met een biologisch twee-gangen-diner. Daarnaast verzorgt ze catering in alle soorten en maten zoals ontbijt, lunch, diner, barbecue en zelfs picknick. Petra de Wijn. Meer informatie is te vinden op www.dederdegang.nl en op facebook.com/dederdegang.