Evelien en Nynke schrijven en regisseren eigen voorstelling: ‘Het is heel erg spannend’

Bolsward - Het is een spannende tijd voor Evelien Jager en Nynke Ariesen. Volgende week gaat hun zelf geschreven en geregisseerde voorstelling ‘De Capteijn’ in première.

Beide dames staan met de uitvoering van hun voorstelling aan het eind van een project dat bijna twee jaar geduurd heeft. ,,Het is heel erg spannend”, geeft Evelien toe. ,,Maar het is ook zo leuk! Het bestaat uit zo veel dingen.” Haar compagnon Nynke vult aan: ,,Dit hebben we toch maar mooi gemaakt.” Als slimme vwo-leerlingen kreeg het tweetal de mogelijkheid om aan een zogenaamd ‘onderstroomprogramma’ deel te nemen. Daarbij volgen ze minder lessen, maken ze wel alle toetsen en besteden ze tijd aan een project. De leerlingen kiezen daarvoor een onderwerp waarbij ze zichzelf uitdagen. ,,Ik wilde mijn passie voor theater verder ontwikkelen en me ook op schrijven en regisseren gaan richten'”, verklaart Evelien het idee van de voorstelling. ,,Ik ben bijna twee jaar bezig geweest om het verhaal te maken en ik had heel veel ideeën. Daarbij dacht ik vaak erg groot. Ik wilde bijvoorbeeld Carré huren”, zegt ze lachend. ,,Ik kwam er achter dat ik hulp nodig had. Nynke is veel realistischer.” Laatstgenoemde komt uit een muzikale familie en heeft affiniteit met de cultuurwereld. Zij vormt de meer praktische kant van het duo, is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld subsidies en andere ‘regeldingen’, daar waar Evelien zich op het creatieve stort. ,,Ik moest haar wel eens afremmen.”

Enthousiasme

De ogen fonkelen van enthousiasme, als ze opsommen wat ze allemaal al geregeld hebben. ,,Het wordt steeds echter!” Beide dames zijn verantwoordelijk voor de hele setting. Het script werd geschreven -en waar nodig herschreven-, de kostuums werden geregeld en het decor kreeg vorm. ,,Die heb ik ook gemaakt”, antwoordt Evelien op de vraag wie verantwoordelijk is voor de website. Ze heeft graag de regie in handen. Letterlijk. Een klein drama was dan ook het wegvallen van de hoofdrolspeler, een maand voor de uitvoering. Dat probleem werd vrij vlot verholpen, maar zorgde wel voor extra, ongewenste stress. De voorstelling wordt gespeeld door een groep jongeren van 14 tot 18 jaar. Het verhaal gaat over Willem Resoluut, een onrustige jongen van 17 jaar, en speelt zich af in de zeventiende eeuw. Zijn vader is verdwenen en volgens Willem is hij naar zee vertrokken. Het avontuur roept, de woeste golven lokken hem. Maar als familie, vriendschap en liefde zijn weg versperren, wat is dan de juiste keuze? ,,We wilden er absoluut geen ‘schoolvoorstelling’ van maken”, zeggen de dames stellig. Ze betitelen het schouwspel als een ,,ouderwets verhaal met moderne effecten”. ,,Het is niet direct heel vrolijk, maar wel interessant”, gaat Nynke verder. ,,Je ontdekt veel”, vult Evelien aan. Aan de groep toneelspelers en andere medewerkers zal het niet liggen: ,,We hadden niet kunnen hopen op betere mensen”, besluiten de dames. Yme Gietema. ‘De Capteijn’ speelt op 13,15 en 17 februari 2017, Súd 154 te Workum.