WhatsApp ter buurtpreventie

Bolsward -  Steeds meer buurten in Súdwest-Fryslân sluiten zich aan bij WhatsApp Buurtpreventie. In Bolsward zijn vorige week vier bordjes geplaatst om mogelijke misdadigers hier op te attenderen.

 Het is de oplettende kijker wellicht al opgevallen: sinds vorige week hangen er vier nieuwe bordjes in Bolsward. ‘Let op! WhatsApp buurtpreventie’, valt er af te lezen. De bordjes zijn onderdeel van een campagne, gestart door de gemeente Súdwest-Fryslân in samenwerking met de wijkagenten en de handhaving, om elkaar als buurtbewoners via een WhatsApp-groep op de hoogte te houden van mogelijk verdachte situaties.
De bordjes hangen bij de vier toegangswegen naar het centrum van Bolsward. De eerste werd geplaatst bij het Hoog Bolwerk. ,,Het Hoog Bolwerk diende ooit ter bescherming van de stad. Als de brug opgehaald werd, kon er niemand meer in.” De nieuwe wijkagent van Bolsward, Anneloes Velda-Fijma, kent de geschiedenis van de Hanzestad. Daarom vindt de agente, die een deel van de taken van Gerrit Schermer overneemt, deze plaats geschikt om één van de vier bordjes op te hangen. Nu geldt het als soort digitale vorm van bescherming. Want dat is het doel van de campagne: misdaadpreventie. Steeds meer buurten in Súdwest-Fryslân sluiten zich aan bij WhatsApp Buurtpreventie. Bolsward lijkt daarbij de primeur te hebben met een variant voor het stadscentrum. Johan Kampinga, filiaalmanager van de HEMA en voorzitter van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) in Bolsward, lanceerde ooit in samenwerking met buurtagent Gerrit Schermer de groepsapp voor ondernemers. Deze telt inmiddels 75 leden, inclusief de wijkagent zelf. 'Diverse successen' ,,Je stelt elkaar op de hoogte van verdachte situaties”, legt Kampinga het nut van de groepschat uit. ,,Zo kunnen we elkaar informeren. We hebben al diverse successen gehad. Zo was er begin januari een groep Oostblokmannen die zich verdacht gedroeg. Ik dacht: ‘dit klopt niet’. Ze liepen twee aan twee, waren steeds aan het bellen en hielden het personeel in de gaten. Ik heb gevraagd ‘wie ziet ze?’. Het bleek dat ze een rondje door het centrum deden. Ik heb de politie gebeld en uiteindelijk zijn ze aangehouden. In hun auto troffen agenten diverse gestolen spullen aan.” Het is een voorbeeld van een goede, snelle samenwerking tussen ondernemers en politie. ,,Er is een goede wisselwerking. De politie in Bolsward is zeer actief op dit gebied”, complimenteert Kampinga de agenten. De borden hangen er ter preventie. ,,Hierdoor laten we zien: wij zijn snel, hier is buurtpreventie”, verklaart de filiaalmanager de reden van de campagne. In zijn algemeenheid zijn vanuit de gemeente wel de nodige ‘spelregels’ opgesteld waar de leden aan moeten voldoen. ,,Het moet niet zo zijn dat ze elkaar via deze app gaan uitnodigen voor de buurtbarbecue”, zegt Rob Smeele, beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Súdwest-Fryslân. ,,Er wordt een beheerder aangesteld en daar maken we bepaalde afspraken mee.”
Yme Gietema.