Koos Heising, de schilderende schaatser

BOLSWARD -  Met de huidige, lenteachtige temperaturen is er toch echt een einde gekomen aan de winter van dit jaar. Daarmee is ook de kans op een Elfstedentocht definitief verkeken. Maar niet getreurd: hij komt ooit weer, voorspelt hobbyschilder en schaatsliefhebber Koos Heising.

Heising (64) schaatste de Tocht der Tochten driemaal: in 1985, ’86 en ’97. De passie voor de schaatssport -en dan met name voor de Elfstedentocht- is merkbaar. Hij luisterde de afgelopen maanden met bovengemiddelde interesse naar het weerbericht en zette al wat streken op het natuurijs bij De Brekker. Toch heeft Heising ook een voorliefde voor iets wat in een heel andere categorie valt: de geboren Delfzijler schildert graag.
Van fysieke inspanning en een gezonde dosis wilskracht naar een rustgevende hobby waar hij zijn creativiteit in kwijt kan. En niet geheel toevallig heeft hij een aantal werken over de Elfstedentocht geproduceerd. Daarop zocht de hobbyschilder contact met Johannes Lolkama. De schrijver uit Aldeboarn publiceerde meerdere boeken over de Elfstedentocht en gebruikt ter illustratie van zijn publicaties regelmatig geschilderde producties over dit thema. En zo bestaat de mogelijkheid dat een schilderij van Heising, met daarop de doorkomst in 1963 bij Kimswerd, binnenkort in een herdruk of een nieuw boek van Lolkama te zien is. ,,Ik heb er geen verstand van, maar ik dacht ik stuur hem een brief met een kopie van het schilderij”, vertelt Heising bescheiden over het eerste contact. ,,Hij belde me de dag daarna al op. Dat had ik niet verwacht. Hij vond het een hartstikke leuk schilderij en vroeg of ‘ie langs kon komen. Vervolgens hebben we drie uren over schaatsen gepraat”, glundert de schilder. Heising heeft behalve werken over winterse landschappen ook veel andere schilderijen gemaakt. ,,Ik zit wel op de vijftig, zestig.” Daarbij werkt hij vaak op aanvraag van familie of buren. Of hij schildert over ,,iets dat mij op dat moment leuk lijkt”. Zo portretteerde hij het hondje van zijn dochter en maakte hij een fraai werk op verzoek van zijn zoon. Of een sprekende beeltenis van zijn overleden buurman. ,,Het is ‘m precies, zei de buurvrouw daarover. Dat geeft wel voldoening.”