Jubilerende toneelgroep Ferwoude

FERWOUDE -   Tjeerd Stellingwerf is bestuurslid van toneelvereniging ‘Yn ‘e Djippe’rt’ uit Ferwoude. Zij vieren begin maart hun 10-jarig jubileum.

Zelf is hij sinds de oprichting lid. ,,Het praat was er al een tijdje, maar er moet ook iemand het initiatief nemen”, vertelt Stellingwerf over de aanloop tot de oprichting. ,,Toen is er in de nazomer een avondje georganiseerd waarop belangstellenden zich konden melden.” Er kwam een ‘behoorlijk ploegje’ van zo’n twaalf mensen op af. ,,Daar zijn we mee verder gegaan.” En dat het een trouwe ploeg is, blijkt uit het feit dat op één iemand na iedereen nog lid is. Het is gevarieerd gezelschap qua leeftijden: ,,De oudste is bijna zestig, de jongste is rond de twintig”, zegt het bestuurslid. De naam ‘Yn ‘e Djippe’rt’ kent een dubbele betekenis. De Djippert is de naam van het dorpshuis waar de vereniging jarenlang oefende -sinds vorig jaar zijn ze verhuisd naar de leegstaande basisschool in het dorp- en ,,we zijn yn it djippe gesprongen”, verklaart Stellingwerf.
In Ferwoude proberen ze ‘meer te zijn dan een dorpstoneel’. ,,We hebben ons als vereniging de afgelopen jaren goed ontwikkeld. We zijn letterlijk met niks begonnen en nu hebben we een kostuumcommissie een vrij professionele geluidsinstallatie en meerdere decorbouwers”, somt Stellingwerf op. De oefenavonden vinden plaats tussen oktober en februari en de daarop volgende uitvoering geldt als climax. Door de jaren heen speelde de vereniging een variatie aan genres: van een klucht tot een thriller. En vorig jaar was er een heus familiedrama. ,,De stukken hebben altijd wel enige inhoud. Onderbroekenlol is leuk voor een kwartiertje, maar niet voor anderhalf uur”, is de uitleg van de vrijwilliger. Dit jaar staat de voorstelling ‘Lang en Lokkich’ op de rol. Een uitbundige uitvoering met zang, een fraai decor en sprookjesachtige kostuums. In het stuk lopen de sprookjes van onder andere Roodkapje en Assepoester door elkaar, met een grote knipoog naar de actualiteit. De muizige Assepoester wordt gekleineerd door haar stiefzusters Paris en Hilton, de Wolf heeft imago problemen en de Prins wordt door zijn moeder de koningin uitgehuwelijkt. Alle ontwikkelingen komen uiteindelijk tot een verrassend slot. ,,Het gaat vliegend”, vertelt het bestuurslid -verantwoordelijk voor de kaartverkoop- over de jubileumuitvoering die begin maart op de planning staat. ,,We zijn nog maar een krappe week bezig met de verkoop. Het speelt wel mee dat het de tiende editie is”, vermoedt hij. ,,We hopen een goeie driehonderd bezoekers te halen”, laat Stellingwerf weten. En die richting gaat het wel uit: de show op zaterdag 4 maart is al uitverkocht (120 kaarten) en voor vrijdag zijn nog maar een aantal kaarten beschikbaar. Zondag is er nog wel ruimte.
Yme Gietema.