Kunstweekend Makkum Art

MAKKUM - In het weekend van 2, 3 en 4 juni 2017 organiseert de Stichting Makkum Art een kunstweekend in en rond het centrum van Makkum en recreatiecentrum De Holle Poarte.

Op vrijdagmiddag 2 juni om 16.30 uur vindt de feestelijke opening plaats door gedeputeerde Sietske Poepjes. Daarna volgt de openingsact in het gebouw van Tichelaar aan de Turfmarkt in Makkum. Deze wordt verzorgd door de Japanse pianiste Kanako en een danseres. Zij hebben zich laten inspireren door ‘It wite wiif fan de waed’, een oude sage over de vlecke Makkum.
Het is het begin van een kunstweekend waarvoor kunstenaars van verschillende disciplines zijn uitgenodigd. Zij exposeren op verrassende locaties zoals Het Anker, De Doopsgezinde Kerk en de Doniakerk, in monumentale panden en tuinen. In de Waag van Makkum komt een informatiepunt om bezoekers de weg te wijzen. Het aanbod is zeer divers en geschikt voor jong en oud. Zo zijn er workshops voor kinderen, maar bijvoorbeeld ook een literaire avond en Keltische muziek. Op de route naar het strand toe staan natuurlijk al de kijkers van Marco Käller, maar in het Kunstweekend is nog veel meer te zien. Een kunstzinnige verbinding en bewegwijzering naar het strand. En wie bij het strand is aangekomen kan daar prachtige kunstwerken van Ria Roerdink bewonderen. De groep die het Kunstweekend organiseert bestaat uit vijf dames: Loekie Koornstra, Annette Berends, Maaike Poog, Wietske Sietzema en Thilda Adema. Het initiatief werd genomen door Loekie. ,,Toen ik enthousiast vertelde over een expositie waaraan ik meegewerkt had en hoe leuk ik het zou vinden als zoiets ook eens in Makkum werd georganiseerd, stelde iemand mij de vraag: Waarom organiseer je dat dan zelf niet? Ja waarom niet? Toen heb ik contact gezocht met Maaike omdat ze ook veel met kunst bezig is. Later kwamen Wietske, Thilda en Annette erbij.” Allemaal zijn ze voor hun hobby met kunst bezig. Loekie en Annette beeldhouwen en Thilda, Wietske en Maaike schilderen. Voor de Stichting Makkum Art moesten ze hun organisatietalenten aanspreken. Allereerst moesten ze naar de notaris om een stichting op te richten. Daarna gingen ze aan de slag met het aanvragen van subsidies,het zoeken van geschikte locaties, het bezoeken van andere exposities om ideeën op te doen en het benaderen van kunstenaars. ,,We zijn er blanco ingegaan en hebben inmiddels al heel wat geleerd. We hebben veel goede tips gehad. Onder andere van Petra Possel die een kunstprogramma op radio 1 heeft. Door haar goede adviezen over de PR rond ons evenement hopen we de komende maanden veel belangstelling van de pers te krijgen en daardoor bezoekers uit het hele land te trekken. We zoeken zoveel mogelijk de samenwerking met de plaatselijke middenstand en horeca. De Vigilante heeft al toegezegd dat er  tijdens het Kunstweekend speciale Makkum Art aanbiedingen op de kaart komen te staan”, vertelt Loekie. Wie als ondernemer, kunstenaar of vrijwilliger ook een idee heeft of een helpende hand wil bieden op het Kunstweekend wordt  vriendelijk verzocht contact op te nemen met de stichting via maaikepoog@hotmail.com of via de Facebookpagina Makkum Art.