Galerie Lytse Skientme in Koudum sfeervol geopend

Koudum -  Gedeputeerde Sietske Poepjes opende zaterdag de nieuwe galerie Lytse Skientme in Koudum. Zo’n vijftig belangstellenden waren hierbij aanwezig.

,,Kunst is meer dan de slagroom op de taart”, volgens Poepjes. ,,In minske kin wol libje fan ierappels en brea allinne, maar kunst kan zoveel essentieels toevoegen”. Geïnspireerd door de taart met het logo van Galerie Lytse Skientme gebruikte gedeputeerde Poepjes de taart als metafoor voor de kunst. In een vlotte en, daartoe speciaal uitgenodigd, half Friese, half Nederlandstalige openingsspeech werkte ze toe naar de feestelijke openingsplechtigheid: het aansnijden van de taart. Ruim vijftig mensen waren afgekomen op de openingsbijeenkomst van deze nieuwe galerie in Koudum. Zij konden, behalve van de taart, een drankje en muziek van het duo Hoed en de Rand, ook genieten van de eerste expositie van Galerie Lytse Skientme.
In de galerie exposeren Brigitte Duin en Jelle van der Meulen werk van kunstenaars zowel uit hun oude woonomgeving (Castricum en omstreken) als uit hun nieuwe (Friesland). Ook maken ze bij gelegenheid ruimte voor kunstenaars uit (Zeeuws-)Vlaanderen.Van 18 maart tot half mei wordt in Galerie Lytse Skientme werk tentoongesteld van drie verschillende kunstenaars. Van de Castricumse fotograaf Marina Pronk zijn foto’s te zien uit een speciaal fotoproject ‘Vertakking‘. Brigitte Duin toont een aantal schilderijen uit de serie ‘Deernis met de tuin‘ en van Tanja van Abbema uit Harlingen worden objecten geëxposeerd die voornamelijk gemaakt zijn van gejut materiaal. Tot half september zijn er nog drie andere exposities, waarin ook telkens drie kunstenaars centraal staan. Galerie Lytse Skientme is gevestigd aan de Hoofdstraat 26 in Koudum en is open van donderdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur en op afspraak.