Naar India voor yogadiploma

BOLSWARD -  Corneliske van Popta reisde af naar India om haar diploma tot yogadocent te behalen. Hier werd ze in een maand klaargestoomd en in april start ze met lesgeven in Bolsward.

,,Ik was een rups in een cocon en nu ben ik een vlinder.” Met die metafoor omschrijft Corneliske van Popta (22) haar gewijzigde levensfilosofie. ,,Al die jaren ‘moet’ je van de maatschappij bepaalde dingen doen, zoals het halen van je diploma, maar ik doe nu iets wat ik echt wil.”
En dat ‘iets’ is in haar geval het geven van Hatha yoga, waar ze in april bij Anytime Fitness in Bolsward mee begint. Na het behalen van haar hbo-diploma small business en retailmanagement op de Stenden Hogeschool in Leeuwarden, vond ze het tijd voor iets heel anders. ,,Ik was altijd al geïnteresseerd in yoga en wilde uit mijn eigen omgeving.” Het doel was om een diploma tot yogadocent te behalen. Haar voorliefde voor IJsland maakte het dat ze het liefst een ticket naar Reykjavik boekte. Er was echter één probleem: ,,Ik kwam er achter dat ze daar helemaal niet zo’n opleiding geven. Toen heb ik voor India gekozen. Dat was redelijk impulsief”, klinkt het nuchter. Na een korte vakantie in IJsland vertrok de docente in spé vervolgens naar India, de bakermat van de yoga. ,,Daar leefde ik een maand lang een soort monnikenbestaan”, kijkt Corneliske terug op haar volle dagen. ,,We begonnen ’s ochtends om 06.00 uur met mediteren. Dan moest je een uur stilzitten.” Slapen deed ze op een harde tafel met dun matras, douchen met een emmer koud water en internet was er niet. ,,Dan besef je: we hebben eigenlijk helemaal niet veel nodig.” Corneliske verbleef in een zogenaamde ashram waar ze les kreeg van twee Indiase broers, gesteund door drie vrijwilligers. De dagen bestonden verder uit filosoferen, zingen en lesgeven. In een klas van meer dan veertig leerlingen, van over de hele wereld, was alles gericht op het individu ,,Iemand deed in de klas een bepaalde pose heel goed en kreeg daarvoor applaus. Dat was niet de bedoeling, lieten de docenten weten. Op die manier maak je namelijk een bepaald onderscheid.” De Friese nuchterheid liet ze echter niet achter in Bolsward, zo bleek bijvoorbeeld uit een discussie over karma. ,,In India geloven ze dat je in een later leven terug kunt keren als een mier, of als boom. Want alles heeft een ziel, zeggen ze.” Dat ging de Friezin iets te ver: ,,Ik heb veel meegekregen, maar ik ben geen spiritueel spookje”, zegt ze lachend. Na een maand vol indrukken, lessen en wijsheden, keerde ze begin maart terug met een diploma op zak. Nu start ze met haar yogalessen een nieuw avontuur.
Yme Gietema.

Proeflessen

Corneliske geeft lessen Hatha yoga. Deze vorm bestaat uit ademhalingsoefeningen, ontspanning, oefeningen en statische houdingen waarbij alle spieren gebruikt worden. April geldt bij Anytime Fitness als proefmaand. Nieuwelingen kunnen bij de sportschool een gratis 10-dagenpas aanvragen. Opgave voor de lessen is noodzakelijk. De lesdagen zijn: Dinsdag 17.00-18.30 Donderdag 10:00-11.30 Vrijdag 08.45-10.15