Buurtzorg viert jubileum

Bolsward -  De woorden ‘feest’ en ‘Buurtzorg’ zullen niet vaak in één zin genoemd worden. Donderdag was dat echter anders. De afdelingen van Bolsward en Sneek vierden een dubbel jubileum: het tienjarig bestaan van de landelijke thuiszorgorganisatie en het eerste lustrum van de lokale afdeling.

De vlag en ballonnen in De Groene Weide verraden bij binnenkomst al dat er iets gaande is. En anders wel de speciaal ‘ontworpen’ gebakjes met het logo van de Buurtzorg er op. Onder muzikale begeleiding van Bauke Kooiker worden alle gasten hartelijk welkom geheten.
,,Het is eigenlijk een feestje, een reünie en een punt achter een periode in één keer”, zegt wijkverpleegkundige Tjitske Kootstra in haar openingswoord. De betekenis van de eerste twee onderdelen van haar opsomming laten zich raden, het laatste aspect licht ze nader toe: ,,We zijn ruim vijf jaar geleden begonnen in Bolsward, maar dat werd allemaal te groot. Daarom zijn we opgesplitst en hebben we nu ook een afdeling in Sneek.” De middag heeft ook deels een informatief karakter. Yvonne de Vries van Fysio-Actief is gespecialiseerd in fysiotherapie voor ouderen en legt de aanwezigen -zo’n zestig mensen- het belang van regelmatig bewegen uit. Ook vertelt ze over de kwetsbaarheden die het ouder worden met zich meebrengt. De fysiotherapeute sluit haar presentatie op sportieve wijze af: met een aantal oefeningen zorgt ze voor de nodige beweging van de gasten. De middag kent een muzikaal einde. Zanger en toetsenist Bauke Kooiker heeft vele bekende liedjes in zijn repertoire en met name de oudere Friese liedjes worden uit volle borst meegezongen. ,,Het was een hele mooie middag”, kijkt Kootstra tevreden terug. ,,De mensen waren enthousiast en positief.”
Yme Gietema.