Gokje voor het goede doel bij Bloemkamp

Bolsward -  In woon-, zorg- en behandelcentrum Bloemkamp werd zaterdag een grote bazaar gehouden. De opbrengsten komen ten goede aan de aanleg van een nieuwe tuin.

De geur van poffertjes komt de gasten bij binnenkomst meteen tegemoet. Of het geluid van het draaiend rad. Het is een goede samenvatting van wat er zaterdagmiddag gaande is in het verzorgingshuis: spelletjes en lekkernijen. Maar wel voor een goed doel, het project ‘beleven, bewegen, buitenlucht’. Bloemkamp wil haar twee bestaande tuinen met elkaar verbinden en zorgen dat er onderweg van alles te zien en te ruiken is of te doen valt voor de bewoners. Het optische en geurgedeelte zou onder andere moeten bestaan uit een grote variatie aan bloemen. Bij het actieve aspect kan gedacht worden aan een jeu de boules-baan, een groot schaakbord, maar ook een moestuin.
Veiligheid staat daarbij centraal: alles is omheind met een hek of heg, zodat dementerende bewoners niet verdwalen. Voor het project is veel geld nodig. ,,Hoeveel precies, dat moeten we nog laten doorrekenen”, zegt Roelie Greidanus, activiteitenbegeleidster in Bloemkamp. ,,We zoeken hulp van familie en vrienden, maar we hopen op een grote sponsor.” Greidanus, ook lid van de speciaal opgerichte werkgroep, gaat daarnaast graag één-tweetjes aan met onderwijsinstellingen. Zo ontwierp het Nordwin College uit Leeuwarden de eerste schets en zullen leerlingen van die school volgende week een presentatie geven over het mogelijke vervolgplan. Met het bijeengesprokkelde bedrag van 1500 euro heeft de werkgroep in ieder geval een startkapitaal. Greidanus was dan ook zeer tevreden over afgelopen zaterdag: ,,Het bedrag is hoger dan we verwacht hadden, er waren veel mensen en iedereen was heel erg betrokken.”
Yme Gietema. Foto's: Henk Tigchelaar.