De Vrijwilliger | Theun Ram: 'Vereniging belangrijk voor het dorp'

Bolsward - Iedere week wordt in de rubriek ‘De Vrijwilliger’ een persoon uitgelicht die zich geheel belangeloos inzet voor anderen. Deze week is dat Theun Ram.

,,Ik was 45 jaar toen ik voor het eerst een kaatsbal sloeg”, zegt Theun Ram (65) lachend ,,Of ik het goed kan? Nee. Maar dat is niet zo belangrijk.” De afzwaaiende voorzitter van KV Sparta uit Burgwerd is geen geboren talent -al ging hij vroeger wel vaak met zijn vader bij wedstrijden kijken- maar waardeert de sport des te meer. ,,Zeker in zo’n klein dorp heeft de kaatsvereniging een heel belangrijke functie.”
En het is een speciaal jaar voor de vereniging. KV Sparta werd namelijk vijftig jaar geleden opgericht. Dat wordt 20 mei gevierd met een groots jubileum. ,,De uitnodigingen zijn vorige week de deur uit gegaan en op Facebook komen al verschillende reacties binnen”, laat de voorzitter weten. ,,We hebben een speciale jubileumcommissie en er is een boek gemaakt over de geschiedenis van de vereniging. Het eerste exemplaar wordt op die dag overhandigd aan ons oudste lid.” Het jubileum is voor Ram tevens het moment om afscheid te nemen als voorzitter. Hij wil tijd vrijmaken voor andere zaken. ,,Gelukkig komen er wat nieuwe bestuursleden”, zegt hij over zijn opvolging. Want het is niet altijd makkelijk om een voorzitter te vinden. Zo werd hij zelf ook voor een tweede periode eindverantwoordelijke vanwege een stroef lopende opvolging. ,,We gingen boodschappen doen bij de Jumbo. Ik bleef in de auto zitten en mijn vrouw kwam daar de voorzitter van de kaatsvereniging tegen. Toen heeft ze gezegd dat ik het wel wilde overnemen”, herinnert Ram zich. Hij kan er wel om lachen. De aanvoer van jonge leden baart hem wel zorgen: ,,De school is weg uit het dorp. Dat merk je wel.” Inmiddels is de jubileumcommissie druk bezig om de speciale dag zo goed mogelijk te laten verlopen. Opgeven voor activiteiten en meer informatie op kv-sparta.nl. Yme Gietema.