Ian Schouten naar WK OCR: 'Ik wil de beste Nederlander worden’

MAKKUM/GRONINGEN -  Ian Schouten (22) uit Makkum staat voor een grote uitdaging. Hij heeft zich gekwalificeerd voor het WK Obstacle Course Racing in Ontario, Canada. De vraag is echter of hij die reis kan bekostigen.

,,Ja, je moet er wel een beetje gek voor zijn”, herhaalt Ian Schouten de vraag glimlachend. De Makkumer, tegenwoordig wonend in Groningen, kwalificeerde zich in maart voor het WK Obstacle Course Racing (OCR). Een sport waar deelnemers zichzelf uitdagen over een parcours met hindernissen en obstakels, dwars over open velden en door de modder. Races hebben imponerende namen als ‘Relentless Suffering’ of ‘Spartan Beast Windsor’.

Stage

Ian maakte anderhalf jaar geleden kennis met de sport toen een groepje op zijn toenmalige stagebedrijf voorstelde om eens mee te doen aan een run over 7 kilometer in Wijchen (Gelderland). ,,Na afloop dacht ik: dit is een leuke sport.” Dat gevoel werd versterkt na een stormloop in Zandvoort.

Zijn derde wedstrijd was meteen één over 42 kilometer. ,,Ik ben iemand die graag sport”, klinkt het nonchalant. Tegenwoordig leeft hij een soort topsportbestaan. ,,Ik ga tien uur naar bed, train twaalf tot vijftien uur per week en drink niet meer. Soms sta ik vier uur ’s ochtends op om te gaan hardlopen, dan ga ik daarna nog even naar de sportschool en vervolgens naar mijn werk.”

Hij ging in december 2016 in zee met een Amerikaans bedrijf dat online trainingen aanbiedt. ,, Mijn basisconditie is sindsdien behoorlijk omhoog gegaan. In het begin had ik moeite hen te vertrouwen, omdat ik ze nooit in het echt ontmoet heb, maar de resultaten waren zo goed dat ik volledig op hun trainingen vertrouw. Ik zou nu niet anders willen.”

Perfecte voorbereiding

Het was voor Ian de perfecte voorbereiding op de eerder genoemde ‘Relentless Suffering’-race die in maart in Engeland plaatsvond. Bij die wedstrijd kon hij zich kwalificeren voor het WK in Canada. Die missie slaagde. Daarmee ligt hij ver voor op zijn eigen doelstellingen: ,,Ik had dit jaar eigenlijk als trainings- en leerjaar bedoeld, maar het gaat onverwacht goed.”

En zo kan de Makkumer zijn koffers pakken om midden oktober af te reizen naar Ontario.

Financiële kwestie

Daar kleeft echter nog een grote ‘maar’ aan: de financiële kant van het verhaal. Het ticket, verblijf en het inschrijfgeld (ook zo’n 450 euro) zijn mogelijk de moeilijkste hindernis om te nemen. Ian is daarom een crowdfundactie gestart om de benodigde gelden bijeen te sparen. ,,En daar wil ik graag iets voor terug doen, bijvoorbeeld door bootcamps aan bedrijven, vriendengroepen of sportteams geven. Of helpen met hardlooptraining. Dat vind ik juist leuk, dan weet ik ook wie er ‘achter’ de donatie zit. Zo ga ik binnenkort twee trainingen geven bij een judoschool die mij benaderd heeft”, geeft Ian als voorbeeld. ,,En Qualita Inspecties sponsort mij door middel van kleding en ook met een bijdrage richting het WK.”

Zijn doel, mocht hij Canada halen? ,,Ik wil de beste Nederlander worden”, klinkt het ambitieus.

Yme Gietema.

 Ian steunen? Dat kan via doneeractie.nl