Echtpaar Jongstra Koninklijk onderscheiden

BOLSWARD -  ,,Burgemeester Hayo Apotheker noemde het uniek”, vertelt Jan Jongstra met gepaste trots. ,,Hij had het in ieder geval nog niet eerder meegemaakt dat een echtpaar tegelijk een lintje ontving.”

Hij en zijn vrouw werden vorige week in de Martinikerk in Sneek benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Die onderscheiding dankt het echtpaar voornamelijk aan hun jarenlange inzet voor Muziek- en Showband Hollandia en hun vrijwillige werkzaamheden voor Biljartvereniging ‘t Trapke. Jan was daarnaast nog actief voor de buurtvereniging en maakte de tien jaar vol als vrijwilliger bij basisschool De Bron. ,,Oh, en ik heb ook nog bij de judovereniging in het bestuur gezeten”, herinnert hij zich plotseling. ,,Dat zijn we helemaal vergeten.”
Het vrijwilligersbloed stroomt bij beiden door de aderen, dat is te merken aan het enthousiasme waarmee de Jongstra’s vertellen over hun werkzaamheden. Maar om Jan op een doordeweekse dag in Sneek te krijgen, ging een hele operatie aan vooraf. Johanna en dochter Angela hadden hun man en vader voorgedragen. Wat Johanna toen nog niet wist, is dat hun dochter haar moeder ook succesvol bij de gemeente had opgegeven voor een Koninklijke onderscheiding. List en bedrog voerden de boventoon in huize Jongstra. Uiteraard met de beste bedoelingen. ,,De enige manier dat we hem zover krijgen dat hij vrij neemt van zijn werk, is als ‘ie een prijs wint”, vertelt Johanna over de opzet van hun plan. Zoon Michal en diens werkgever, autobedrijf Stoebo, zaten ook in het complot en zo had Jan plotseling een Ferrari-rit op het TT-Circuit in Assen ‘gewonnen’. ,,Dat kon ook niet anders, want er deed verder niemand mee”, zegt Jan lachend. ,,Ik was op dat moment ook te druk met het werk en het verenigingsleven om het door te hebben. Het kwartje viel niet.” Hun zoon stookte het vuurtje nog eens op door op Facebook een Ferrari met een strik erom te posten. ,,Mooi lintje”, stond er bij. Nog steeds wekte het geen argwaan bij senior. Op de woensdag zelf begonnen de puzzelstukjes langzaam op hun plaats te vallen, maar dan was er nog Johanna. Die wist ook van niks. Dus reed de auto -geen Ferrari maar een Britse MG- over de L.J.Timmerstraat in Bolsward om ook mevrouw Jongstra op te halen. Die was op dat moment in de veronderstelling dat ze werd opgepikt om met haar man mee te gaan naar de kerk in Sneek. ,,Maar toen we binnen kwamen werd ook ik bij mijn arm gepakt. Ik moest ook vooraan gaan zitten bij de genodigden”, vertelt ze. Toen wist ze genoeg. Ook voor haar werd langzaamaan veel duidelijk. ,,Ik mocht de uitnodiging die we naar vrienden en familie hadden gestuurd maar niet zien. Dat vond ik vreemd.” Achteraf gezien was daar een goede reden voor: niet alleen Jan, maar ook Johanna stond daarop. Daarnaast werd met klem benadrukt om niet via de mail te communiceren, want die zou zowel op de telefoon als op de laptop van beiden binnenkomen. Woensdagochtend was voor de kinderen en schoonfamilie de missie geslaagd: het echtpaar zat in de kerk en werd onderscheiden. Na het officiële gedeelte, volgde een nazit bij Hollandia. ,,Dat emotioneerde me wel”, erkent Jan. ,,Als je ziet wie daar allemaal op af zijn gekomen..” De felicitaties en reacties kwamen vervolgens in veelvoud. ,,Je wordt echt geleefd zulke dagen. We zijn het hele weekend bedolven onder de bloemen en kaarten en buren en vrienden kwamen langs. We zijn maar vroeg op bed gegaan, want we waren echt kapot”, zegt Johanna met een glimlach.
Yme Gietema.